Jakie masz już szkła?
Wersja do druku
Jakie masz już szkła?
Ja gdybym miał fundusze brałbym canona 17-55 ;)
T11-16/2.8 + 430EXII lub zmiana 50/1.8 na 50/1.4 lub dokupienie Sigmy 30/1.4 (oczywiście w czasie późniejszym, bo w 3kzł się nie mieści).
zestaw jaki chcę złożyć to 50d + 17-55/17-50 + 50 1.8 (w przyszlości wymiana na 1.4) + 580ex II + w przyszłości ultra szeroki kąt jasny - najprawdopodobniej tokina.
wracając do tematu.. nie chcę żeby zabrzmiało jakbym był jakimś snobem, ale boję się tej sigmy.. z canonami nigdy nie miałem problemów z ff/bf (oprócz niecelnej 50 1.8) a tu nawet w teście na optyczne.pl mieli problem.
Z canonami też bywają problemy - np takie coś: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=71094 ... zdarza się :???:
Żeby poprawić sigmie staty napiszę że nigdy nie miałem problemów z ich obiektywami jeśli chodzi o AF (coś ok 15 szkieł z 3 różnymi korpusami) :roll: Ale zdarzyć się może.
Pozdrawiam.
A ja proponuje Tokina 16-28 2.8 SD-M nowa za 3300 wykonanie L napęd ultrasoniczny, sample w sieci bardzo dobre. 16-35L pierwszą wersję miałem była ok ale nic więcej, 17-55 canona miałem styczność nie przekonał mnie kostrukcją, taki jakiś delikatny. Tamron to loteria trzeba trafić, Sigma 17-50 2.8 os hsm niby ok w testach rewelacja, ale jak strzeliłem nią kilka fotek to nic powalającego w jakości obrazka jak Tamron 17-50. Rzeczony tamron, był też ostrzejszy od mojej elki w wersji I.
Wg mnie L to L :) obrazek całkiem inny. Przy 16-35 trochę krótka ogniskowa, ale skoro ma być szeroko... 17-55 niby jest stabilizacja, ale i tak trzeba będzie przymykać, żeby było ostro. W L praktycznie od 2.8 jest akceptowalne, a przy szerokim kącie komu potrzebna stabilizacja?