No rzeźnik ten Petri
Znalazłbyś kiedyś podobny 28/2.8 ;)
Wersja do druku
No rzeźnik ten Petri
Znalazłbyś kiedyś podobny 28/2.8 ;)
petri, zabójca elek
to nie tylko testy (mur z cegieł), ale też świetne fotki - gratulacje!
Siudym,
jak ostrzysz na manualu?
przejściówka z potwierdzeniem, jasna matówka?
a co się dzieje z trafianiem w ciemniejszych pomieszczeniach?
pytam, bo 20d nie ma LV
Na 40d zawsze ostrzyłam przez wizjer, przejściówka najpierw bez potwierdzenia potem z nim. Jeśli obiekt to nie jest np. kwiatek targany przez wiatr to nie ma większego problemu. tylko trzeba mieć trochę wyczucia - metodą prób i błędów znajdziesz swój sposób, chociaż na pewno matówka by sporo pomogła.
Ja uwielbiam stare szkiełka i przyznam, że na Petri jeszcze nie trafiłam, ale może się skuszę ;)
Petri albo Cosinon-s, bo to te same szkla ale Petri pod swoim brandem sprzedawalo :)
http://allegro.pl/obiektyw-cosinon-s...851048119.html
Kupa kasy :) Ciekawe jak z powtarzalnoscia sztuk.
Mam wszystkie swoje adaptery z chipami, jednak zawsze ostrze z korektami i serią - potem wybieram ostre (matowka zwykla - nawet 20D chyba nie da sie zmienic). Nabija sie sporo zdjec wtedy, ale co zrobisz - lepiej tak, niz potem stracic kadr (a czesto TA jedna sekunda spojrzenia osoby fotografowanej jest cos warta na zdjeciu).
Kolejna fotka takze F2/20D.
i F2 na pelnej klatce - zaskakujaca niskie winietowanie.
Niestety nie mam juz D-FF, jak sie trafi okazja musze sprawdzic jak na 5D sobie szklo poradzi.
Kurdę zaskakuje mnie ten Petri.
Lubię 50mm na FF, zastanawiam się nad jakimś dobry m42 w tym zakresie. Chyba się skuszę :)
siudym,
dzięki; znaczy kręcisz pierścieniem ostrości i jednocześnie strzelasz serię?
Próbowałeś w słabych warunkach oświetleniowych?
Tak, chipy maja pewien "margines", a po ciemaku zachowują się niepwnie.
Czy Petri tak samo "miecie" przy lampce nocnej?
A roznie i seria puszki i "osobna" seria. Nie bede juz definiowal tego pojecia, chodzi o to, ze ten sam kadr/ujecie robie z 5-7 fotek korekcyjnych - chip na kazdej "pika" ale jak wiadomo zakres ma spory pikania i wiadomo jak jest.
Czy jasno czy ciemno zakres maja ogromny w jasnych szklach, w sumie to jedynie w dal mozna sie sugerowac chipem.
Czy w dzien czy przy lampce - w sensie ostrosci? :) To dalej swietna ostrosc, nic nie zmienia slabe swiatlo ;)
siudym,
dzięki,
widziałem to szkiełko na allegro, pewnie zaraz zniknie
zaczyna się nowa legenda... (tak jak z Takumarami?)
takich nieodkrytych perełek jest pewnie więcej
U mnie technika z minimalnym cofaniem również się sprawdza dobrze - tylko że nie mam chipów z potwierdzeniem a jedynie matówkę EF-S (40D). Za każdym razem bowiem kiedy wydaje mi się że w wizjerze jest ostro, okazuje się że ostrość jest minimalnie dalej ustawiona niż trzeba.Cytat:
Ja robię inaczej. Po potwierdzeniu ostrości cofam się minimalnie z obrotem pierścienia.
A odnośnie do Petri - ciekawe jak długo szkiełko to utrzyma się na dzisiejszym pułapie cenowym ;-)