No bo tak jest przesylana informacja w wireless ettl :P
YN maja fotocele, wiec wyzwolisz je przez 580-tke ;)
Wersja do druku
Panowie mam prośbę. Mam 580exii i planuję zakupienie właśnie rf-602 z dwoma odbiornikami. Teraz mam pytanko. Jaką najtańszą lampkę mi polecicie jako drugi odbiornik. Dopiero zaczynam przygodę z wyzwalaniem bezprzewodowym więc proszę o wyrozumiałość :)
Możesz wybrac YN-460II za cca. 140 PLN z ebay, albo YN-560 za cca 200 PLN z ebay.
Obie mają niby ta samą moc. Mój światłomierz pokazuje jednak 1/3 EV róznicy na niekorzyść YN-460II.
Są to proste lampki z fotocelą, tanie, bardzo dobre do doświetlania. YN-560 jest solidniej zrobiona i ma zoom, co akurat jest mało potrzebne do strobingu.
Podziękował.
A) moze reagowac z opoznieniem - czyli w praktyce na tzw drugi blysk
B) 580EX moze pracowac w trybie manualnym - czyli bez generowania przedblyskow
Kazdy sposob wyzwalania ma pewna zawodnosc - najczesciej zmniejszajaca sie wraz z poniesionymi kosztami.
Witaj , ja korzystam od jakiegos czasu z zestawu pixel pawn, dosc dobre wykonanie , niezawodne w terenie (jesli chodzi o zasieg) , polecam
no dobrze, a co z yongnuo RF-603 ??
używa już ktoś?
idea uniwersalnych transciverów zamiast nadajnik+odbiornik jest bardzo fajna. np. kupuję 4 sztuki i mam raz jeden nadajnik i trzy odbiorniki (aparat steruje 3 lampami), a kiedy indziej mam dwie niezależne pary (aparat steruje lampą, a my sterujemy aparatem) 8-)
cena RF-602 i RF-603 wydaje się zbliżona... :roll:
Mam RF-603 i polecam :) Świetna sprawa. Dobra cena i co przy tym ważne, nie wygladają kiczowato i tandetnie. Nie zdazyło mi sie zeby nie wyzwolily lampy. Jedyne co mi się nie podoba to to, że gdy założe nadajnik na aparat a na nadajnik lampę systemową to TTL nie jest przenoszony - lampa błyska z pełną mocą. Nie wiem dlaczego tak jest (bo przeciez wszystkie styki od ttl są naniesione na nadajnik). Może ja mam jakąś felerną sztukę, albo coś źle robię. aa i z moim 5d synchro tylko do 1/160 :/
Czy do RF-60x lub Strato można podłączyć bezpiecznie lampy stare, z wysokim napięciem na stopce?