nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma.. pozostaje zatem allegro... przykładowo instrukcja PL do 5D kosztuje ok 30zł + koszt wysyłki
Wersja do druku
nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma.. pozostaje zatem allegro... przykładowo instrukcja PL do 5D kosztuje ok 30zł + koszt wysyłki
W pudełeczku z aparatem kupionym w sklepie, z polskiej dystrybucji, z gwarancją PL itp?? Możesz napisać co to za sklep?Cytat:
Zamieszczone przez Metus
nie sklep... TIP ;] ale w sklepach też tak jest.. np niedawno kupiłem ruter i instrukcji nie było.. a to jeden z wielu przykładów.. takie są realia
No to wracamy do punktu wyjścia... ta instrukcja z formalnego punktu widzenia (Canon PL) Ci się nie należała (zakładając że TIP sprowadza spoza PL, co chyba w 99% jest prawdą).Cytat:
Zamieszczone przez Metus
No to sklep złamał przepisy i kropka. Choćby jakaś nędzna kartka na ksero, dla niepoznaki, ale musi być.Cytat:
Zamieszczone przez Metus
kiedyś zwróciłem uwagę sprzedawcy, że w opakowaniu nie ma instrukcji.. wiesz co mi opowiedział?? najpierw głośny śmiech a pożniej tekst "instrukcja nie jest potrzebna bo każdy potrafi to obsłużyć" choć ja bym tego nie powiedział... mimo, że jestem osobą lubiącą gadżety..
ps to dlaczego często kupując jakiś towar w pudełku znajdujemy instrukcję w języku angielskim, rosyjskim, chińskim, portugalskim, francuskim itp a w jezyku polskim nie ma... jak dostaję w łapy z ww jeżykami a w języku polskim nie ma... dostaję szału... czuje się jak DZIAD!!
J.w. - jeśli jesteś uparty, możesz mu narobić trochę syfu, bo to Ty masz rację.Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Bo mówiących tymi językami potencjalnych nabywców jest kilkadziesiąt razy więcej niż Polaków? Czy uważasz, że wszystkie produkty eksportowane z Polski powinny mieć instrukcję w 150 językach, nie wyłączając żadnego z kilkudziesięciu plemion Afryki Środkowej?Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Moim skromnym zdaniem z punktu widzenia producenta rozsądne minimum to właśnie: angielski, chiński, rosyjski, francuski, hiszpański, portugalski (kolejność nieprzypadkowa).
masz trochę w tym racji ale... jeśli takiemu "producentowi" nie chce się drukować w "150-ciu językach" instrukcji to wersja elektorniczna na stronie z możliwością wydruku powinna być obowiązkowa... Kiedyś kupiłem aparat - kompakt cyfrowy - fuji i na stronie producenta była instrukcja w j. polskim ale bez możliwości wydruku... moim zdaniem bzdura kompletna!! bo lepiej czyta się "papierek" a pozatym instrukcja też może przydać się "w terenie" zwłaszcza na początku używania sprzętu..
Kiedyś Gawryl mi pokazywał instrukcje ze sklepu komputerowego pt:
"Instrukcja obsługi i instalacji urządzeń na PCI,USB,ISA,AGP,procesorów, pamięci,....itd"
miałą chyba ze 3-4 punkty w stylu: Przed instalacją wyłączyć komputer. Nie wylewać wody na urządzenie itp.
Prawnie wszystko było w porządku :evil: Ostatnio jeszcze pojawiły się nalepki z instrukcją :lol:
Raz nawet reklamowałem sprzęt z tego powodu. Kupiłem kontroler USB z dodatkowymi portami, ale bez śledzia. Żadnego opisu w instrukcji pl czy en na temat standardu śledzia. Efekt: z karty poszedł dym
Ale.. dlaczego? Pamiętaj, że firma nie jest po to, żeby "robić klientom dobrze", ale żeby zarabiać $$$. I z tego punktu widzenia nie widzę sensu wystawiania przez Canon PL polskiej instrukcji w PDF po to, żeby klient kupił aparat za granicą i dodrukował sobie rodzimą instrukcję w domu (dając tym samym zarobić innej firmie, np. Canon DE). Co innego języki popularne - tutaj ten efekt jest raczej pomijalny.Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Jak w PDF to żaden problem obejść ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
zablokowane przyciski myszy tj przycisk prawy, opcja "drukuj" itp.. zadne kopiuj wklej do worda nie pomoze..Cytat:
Zamieszczone przez muflon