wcale nie tak mało bo przy odległości 250 cm, 24mm i przysłonie 1.4 mamy 94,3 cm
http://www.dofmaster.com/dofjs.html?...e=.5&units=1.0
Wersja do druku
wcale nie tak mało bo przy odległości 250 cm, 24mm i przysłonie 1.4 mamy 94,3 cm
http://www.dofmaster.com/dofjs.html?...e=.5&units=1.0
orlen.ownlog.com napisz mi jeszcze co będziesz fotografował tym zestawem, bo to bardzo ważne. Może trzeba iść innym tokiem myślenia w doborze sprzętu, bo co innego fotografować jaskinie, a ci innego ludzi podczas tańca
zarówno sesje extreme na ulicy z mocnym oswietleniem blyskowym jak i koscioły podhala ciemne niczym jaskinie (weselicha w rownie ciemnych drewnianych karczmach tez sie trafiajom) ;)
Ale fajny kalkulatorek :D
BTW - 50 1,4 którą od Ciebie kupiłem na wiosnę jest rewelacyjna i wszyscy nie mogą się nadziwić że przy pełnej dziurze jest tak ostro :razz:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No to raczej polecam polecam do takiej roboty markaII z 16-35 i lampę. W ciemnej karczmie niewiele ci się zda nawet 1,4 bez błysku gdy ludzie tańczą. Ostatnio robiłem zdjęcia w takiej ciemnicy i na ISO3200 i f1,4 czas mi wychodzila na poziomie 1/50s i wszystkie fotki tańczące bez lampy były poruszone. Postawiłem lampę z parasolem w kącie i z radiowym TTL i wszystko było ładne na 2,8
Mam jakieś szczęście do szkieł wszystkie są ostre :)
Sprzedałem kupując 35-tkę potem kupiłem 24 i sprzedałem 35, zrobiła się duża dziura do 85 więc ... znów mam 50/1.4 ;)
Niestety gadasz bzdury kolego. Czułość na żaden parametr OBIEKTYWU nie wpływa. Na obrazek już co innego...
Wracając do tematu. Pomiędzy f1.4 i f.2.8 wprawdzie jest taka różnica jak pomiędzy iso 1600 a 6400, tylko że na f4 to już Kolejny stopień w plecy.
Jeśli kościoły są ciemne jedyne wyjście dla Ciebie to 5dII, co za tym idzie 16-35 też. Drugi zestaw może Ci nie wyrobić, choć też jest świetny.
pozdro
podsumuje dotychczasowe rozwazania, jesli chodzi o ogniskowe 24mm i ponizej bede mial to samo co z 5d. decydujac sie w takim razie na zestaw z 5d2 zyskają dodatkowo moje inne zabawki....
czy moze jednak ktos zechce obalic moją chęć do sklonienia sie do zestawu z 5d2 ? :D