A ja tylko wtrącę, że 50mm to nie jest typowy obiektyw do portretu. Właściwa ogniskowa to okolice 80mm, niezależnie czy to FF czy crop. Proponuję np. powrównać sobie zniekształcenia obu szkieł, nie wspomnę już o plastyce...
Wersja do druku
A ja tylko wtrącę, że 50mm to nie jest typowy obiektyw do portretu. Właściwa ogniskowa to okolice 80mm, niezależnie czy to FF czy crop. Proponuję np. powrównać sobie zniekształcenia obu szkieł, nie wspomnę już o plastyce...
wszystko ponizej 50mm to juz jest nazwane szerokim kate i wiadomo dlaczego. Racja. 50tka znieksztalca - potrafi dorobic wiekszy nos niz w rzeczywistosci:) (mowie o 50mm i FF) ale ma urok to szklo, ta ogniskowa jest naprawde uniwersalna. 35 tez jest super dla przykladu ale juz nie zawsze, mozna zapomniec o nie znieksztalconych bliskich ujeciach. 50tka na cropie daje wlasnie portretowe pole widzenia bez znieksztalcen - podobnie jak 85tka na FF.
Najlepiej miec oba szkla:) w miare mozliwosci:) bo oba sa po prostu inne.
Zle mnie zrozumiales ;)
Nie napisalem, ze ta stalka jest ostra od f1.4 ..
.. przykladem swojego zdjecia chcialem tylko pokazac, ze obiektyw jest calkowicie uzywalny od pelnej dziury (do portretow) na cropie :]
Dopowiem rowniez, ze nie mam problemow z AF (nawet na 1.4), a uzywam glownie bocznych punktow.
Dziwna sprawa z zachowaniem sie mechanizmu autofocusa na 5D skoro ktos napisal, ze nie trafia.. :roll:
Moje zdanie jest takie, że kąt widzenia to inna sprawa, a właściwości ogniskowej 50 i 85mm to inna rzecz. Niezależnie od matrycy lub negatywu. Osobiście nie podoba mi się portret z 50mm, nawet sylwetkowy, o klasycznym nie wspomnę. Podobna sytuacja na średnim formacie gdzie standart to właśnie 80mm, a portretowe ogniskowe zaczynaja sie od około120mm, a najlepiej to 180mm. ;]
Miałem ten sam problem. Podpinałem i 50 i 85. Zdecydowałem się na 85 i nie żałuję. Wcześniej koś napisał że 85 wymiata - zgadzam się w 100% /chociaż 50 nic nie brakuje/. Różnica w cenie nie jest wielka więc kupuj 85. Jak nie będziesz zadowolony /w co wątpie/ to zawsze możesz sprzedać /z malutka stratą/ i kupić 50. Ale wątpię, żeby do tego doszło ....
Pozdrawiam
Chcialem sie przekonac do 50mm i kupilem 1.4
Mam 35, 85 i 135mm - od miesiaca 50mm lezy w plecaku i nie mam powodu aby go wyciagac.
Generalnie zabieram ze soba na sesje 35 i 135. gdy potrzebuje czegos "spacerowego" na sesje to 85mm na ff jest dla mnie idealne. Nawet wczesniej na crop'ie bylo super.
Choc zrobilem 50tka wiele super zdjec i jest to swietne szklo - jakos jest dla mnie za waska gdy potrzebuje szerokosci. Znowu jest za szeroka gdy potrzebuje do portretu.
Najlepiej kupic i sie przekonac samemu.
Moze akurat Tobie bedzie idealnie pasowala?
mam S30/f1.4, C50/f1.8 i C85/f1.8. Uzywam na cropie i do portretu tylko C85mm/f1.8. Nie chodzi tylko o ogniskową ale o to, ze ten obiektyw ma piekny bokeh. JEst idealny do portretu zarówno na cropie jak i na FF. 50mm na cropie okazło się niewypałem. lepiej mieć S30/f1.4(lubC28/f1.8)+C85/f1.8 niż C50/f1.4. Wiem, że to drożej, ale dużo lepiej się sprawdza. Takie są przynajmniej moje doświadczenia :)
pozdrawiam i życzę trafnego wyboru
Ja najpierw mialem 50/1,8 na cropie potem dokupilem 85/1,8. Lepiej mi sie focilo 85/1,8. Potem przesiadlem sie na 5d i tu jeszcze lepiej mi sie focilo 85. Zamienilem 50/1,8 na 1,4 i odkrylem ze ta ogniskowa tez jest fajna ale dopiero wlasnie na ff. Jak bym mial wybierac jedna z tych dwoch z mysla o zastosowaniu do portretu wzialbym 85 ale 50 tez jest spoko i myslac o czyms bardziej uniwersalnym nie tylko do portretu wzialbym 50/1,4.
Zeby cos wybrac trzeba pobawic sie tymi szklami a nie czytac ten watek :-)
Dziękuję wszystkim za podjęcie tematu i pomoc. Wybór padł na 85 1.8. Obiektyw ten będzie lepszym uzupełnieniem Tamrona 28-75, którego już posiadam.
Pozdrawiam...