Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz to zależy jak do tego podchodzisz. Jeśli od takiej "głupoty" zależy Twój zarobek, dobre imię, stracone nerwy etc. to nigdy nie kupisz podróbki. Ja miałem trochę kabli z takimi końcówkami ale po złych doświadczeniach (potrafi się rozlecieć albo zaklinować w gnieździe) kupuję wyłącznie oryginały Neutrika.
Dodatkowego "smaku" nabiera to w przypadku złączy powercon gdzie płyną niemałe prądy przy sporych napięciach.
Mam nadzieję że mi wybaczycie ten offtop - to takie moje zawodowe skrzywienie :mrgreen:.
Te złącza tu pokazane (speacon) można kupić w wersji od dwu do ośmio-polowych - podstawowe (dwupinowe) nawet oryginały nie są tak drogie więc chyba warto IMHO kupić firmowe. Przy tym należy pamiętać że te złącza były projektowane raczej na niezbyt duże napięcia (rzędu 70V) i spore natężenia (kilka, kilkanaście amper). Parametry złącza powercon trochę się różnią głównie to większe napięcie znamionowe (400v), no i są one solidniejsze i lepiej uszczelnione. Pamiętać też należy, że jest ich kilka niezamiennych typów.