nie mam. Specjalnie nawet kasowałem wszystkie ustawienia w aparacie i lampie i nic...
Wersja do druku
nie mam. Specjalnie nawet kasowałem wszystkie ustawienia w aparacie i lampie i nic...
Ale czy na pewno. Może któraś jest uszkodzona i nie trzyma napięcia pod obciążeniem.
Miałem tak w 430EX II i winny okazał się jeden uszkodzony akumulatorek. Wyglądało to tak jakby po przed błysku lampa nie zdążyła się naładować i błyskała zbyt słabo.
Proponuję spróbować tak: w ciemnym pomieszczeniu lampę ustawić na 2 kurtynę, migawkę powiedzmy na 10s i zrobić zdjęcie. Lampa będzie miała 10s na naładowanie po przed błysku.
Jeszcze jedno u mnie w ustawieniach lampy C.Fn.-07 Błysk próbny z automatyką błysku 1/32 mocy - czy też tak masz ustawione?
odnośnie aku, wszystkie są sprawne, sprawdzałem z dwoma kompletami.
co do C.Fn.-07 jest ustawiony na 1/32
a zdjęcia z 2. kurtyną są ciekawe. Lampa o tak błyska dwa razy, raz z 1.kurtyną raz z 2. z czego pierwsza w ogóle nie naświetla zdjęcia, ale drugą kurtynę już łapie.
chyba jednak poleci do serwisu tam zobaczą co się dzieje...
jest prześwietlone.
no ale skoro aku są dobre, specjalnie kupiłem wczoraj nowe enloopy rozładowałem i ładowałem je to co moze byc nie tak?
Najpierw były za ciemne teraz za jasne, a czy wychodzą też prawidłowe?
Spróbuj z różnych odległości. Czy zawsze jest tak samo, czy efekty są różne.
Czy jest różnica jak ustawisz na 1 lub 2 kurtynę i krótkie oraz długie czasy migawki?
W przypadku 2 kurtyny i długich czasów lampa ma czas na doładowanie się po przed błysku (błysku testowym).
Prześwietlone zdjęcie będzie na pewno wtedy, gdy przysłonisz 1 błysk lampy.
Teraz lampa to już w ogóle ześwirowała.
Jeżeli chodzi o synchronizację, w trybie ettl jej nie ma. jak przełączę pomiar światła na ttl, ręczny czy manual, to synchro jest, ale wszystkie zdjęcie wychodzą prześwietlone - bez znaczenia czy robię zdjęcia w trybie ttl, czy z ręcznym pomiarem światła, parametry tak ustawiam aby pomiar światła wskazywał miedzy 1i1/3 a 1i2/3 EV poniżej zera, ale to jest chyba spowodowane tym, że jak przełączę się w tryb błyskania manual, to nie ma różnicy czy moc błysku ustawie 1/128 czy 1/1 - błyska z taką samą mocą.
jak ustawie za ciemne parametry o kilka EV niżej(np poprawnie naświetlone zdjęcie jest na przesłonie 3,5 a ja zjadę do 11) to wtedy zdjęcie jest w okolicach dobrze naświetlonego, no ale to jest spowodowane raczej tym, że nie ma regulacji mocy..
Ja miałem podobny przypadek - w moim wypadku był palnik dziwnie uszkodzony - niby działała a niby nie chciała. Serwis który naprawiał ta usterkę powiedział że tak dziwnie spalonego/przepalonego palnika nie widzieli.
a ile ta naprawa Cię kosztowała.
ptrzetrzyj spirytusem styki przy gorącej stopce w aparacie i w lampie, bardzo dokładnie, gdzieś coś mogło zaśniedzieć lekko czy coś i dlatego wariuje