Osłona dla tego szkła to podstawa, mocno siedzi, zabezpiecza mordkę przed przygodami i zajmuje niewiele miejsca. Ja mam założoną na stałe i nie odwracam, a pierścień jak pierścień, kręci się.
Wersja do druku
mam oslone :)
no i już się zaczyna: dziś telefon z żytniej: wszystko działa, nic nie skrzypi, nic nie naprawią ani nie skalibrują :lol:
na razie wysłałem im filmik z komórki jak zachowywało sie to szkło. jak to nie pomoże, to chyba będzie trzeba dopisać się do wątku o żytniej... i osobno pewnie do wątku o sprzedawcy tego szkiełka ;)
oo, a jesteś w stanie znaleźć tę aukcję? przeszukałem całe allegro do połowy grudnia i jakoś nic takiego mi się nie rzuciło w oczy...
ciekaw jestem jaka może być wartość takiego skrzypka?
w sumie obiektyw faktycznie działa dobrze (będzie "ekspertyza" z żytniej :lol:) - jedyna wada to ciche popiskiwanie AF.
oczywiscie, prosze bardzo:
http://www.allegro.pl/item906127637_..._miesiecy.html
a dziękuję bardzo :smile:
widzę "sprzedaż odwołana, obiektyw poszedł do serwisu" - czyli nie chciał się sprzedać nawet za 500 zł?? :roll:
no to fajnie.
ale dziś już była lepsza rozmowa z żytnią: wymienią "profilaktycznie" (wow! :cool:) mechanizm AF i pierścień ostrości, zamówili części, tyle tylko, że trzeba na te części czekać 10 dni. cóż, jak trzeba to trzeba (dziwne, że do tak podstawowego szkła nie mają części na miejscu).
a dodatkowo chyba im doślę za tydzień body do kalibracji z tym szkłem po naprawie - tak mi teraz to przyszło do głowy po dłuższej wymianie zdań z technikiem na temat kalibracji. pan ostatecznie zgodził się, że to co jest dostępne dla usera jako 'mikroadjustacja AF' w najnowszych puszkach to jest pic na wodę fotomontaż i pozwala na korektę raptem jednego parametru z kilkunastu dostępnych i kalibrowanych w serwisie... więcej mi nie chciał powiedzieć (ponoć tajemnica ;))
(albo sam nie wiedział :lol:)
niemniej jednak zgadzałoby się to z moim punktem widzenia :roll: