Zestaw 4 - Canon 17-55, 55-250 IS (albo 70-300 IS) + powinno wystarczyć co najmniej na Tamrona 10-24
Zestaw 5 - Canon 15-85, 50 f/1.8 (albo f/1.4) + Canon 10-22 (ale dopiero jak stwierdzisz, że 15mm to nie dość szeroko)
zdRAWki
Wersja do druku
ZESTAW 1 jest zdecydowanie najbardziej uniwersalny i pokrywający największy wachlarz ogniskowych.
Ewentualnie jeszcze w grę wchodzi zestaw 3. Tracisz sporo z szerokiego kąta, ale zyskujesz komfort używania obiektywu klasy L. W 16-35 nie ma się co ładować, bo do Twoich zastosowań światło 2,8 na szerokim kącie nie jest potrzebne, nie robisz zawodowo ślubów.
Ja osobiście proponowałbym inną opcję, której jestem zwolennikiem.
Canon 17-40 + Canon 70-200 f4 IS +ewentualnie Canon 50 f1,8
50 jest lekka jak piórko i w przypadku wyjazdów gdzie liczy się każdy gram może zostać w domu.
Czy Tokina 11-16 f/2/8 można podpiąć do 5D???
każdy z tych zestawów jest fajny, każdy ma wady i zalety.
1. 10-22 mm - masz bardzo szeroko, ale tylko pod cropa. No i światło nie rzuca na kolana.
2. 16-35/2,8 - świetne szkło, właściwie na zawsze. Ostre, szybkie, jasne. Tyle że kosztuje 5 tys.
3. 17-40/4 - dobre szkło, chociaż już nie tak jasne, za to bardziej przystępne cenowo.
Cokolwiek wybierzesz, będzie ok. Ale - jak już ktoś wcześniej wspomniał - radziłabym Ci dorzucić do zestawu Canona 50/1,8, które jest leciutkie i nieuszczelnione, za to jasne, co niejednokrotnie może uratować sytuację w złych warunkach świetlnych.
Witam, posiadam 50D i kilka obiektywów już zmieniałem.
Moja wersja jest taka:
1 - na wycieczki (bez zmieniania, to jednak czasem w drodze problem) jeden w miarę uniwersalny nowy obiektyw EF-S 15-85 IS USM - w większości przypadków wystarczy, ewentualnie jak chcesz koniecznie dłuższy to dokupisz tele w/g uznania np 100 - 300 czy coś podobnego. Pamiętaj: przy tele koniecznie IS i 2,8 lub 4.
2- na każda okazję: EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM i do kompletu tele, któryś 70-200 IS L (taki komplet mam).
Nie przesadzaj z tą szczelnością lub jej brakiem. Obiektyw, który nie jest "L" nie jest dziurawy jak sitko. W końcu 50D to też nie "jedynka" i nie ma uszczelek. Zestawem 50D + 17-55 robiłem zdjęcia przy lekkim deszczyku, natomiast przy normalnym deszczu nie wyjął bym z torby nawet z eLką. Kurzu nie mam, co jakiś czas można odkurzyć i jest dobrze.
Życzę udanych zdjęć !!!
Z czasem do drugiego zestawu (szczególnie krajobrazy i architektura) polecam EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM i dobre filtry polaryzacyjne :p
Nowy C. EF-S 15-85 IS USM pewnie bedzie najbardziej odpowiednim do tego celu. Pare osob juz o tym pisalo. Starszy C. 17-85 IS tez sie sprawdzal w takich warunkach jako jeden obiektyw zabierany z soba. Mimo ze mozna miec bylo do niego zastrzezenia co do jakosci otrzymywanych zdjec.
ZESTAW 1 Z tych 3 jest najbardziej uniwersalny i sensowny.
Ja osobiście jeżeli miałbym brać 2szkła pod cropa to zdecydowanie były by to:
17-55/2.8 IS USM + 70-200/2.8 L (ew. wersja z ISem - zależnie od budżetu)
Sam gdybym nie miał 5DmkII to zdecydowanie zamiast 35L kupiłbym 17-55/2.8 + ew. 28/1.8 USM albo sigmę 30/1.4
Ja z 50d używam 17-40 i 70-200 obydwa 4.0L i jak na razie to mi wystarcza.