Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38

Thread: canon 50d- jakie obiektywy do niego?

koszalin554
    Guest

Default canon 50d- jakie obiektywy do niego?

Witajcie,

wlasnie kupilam body Canon 50d (wczesniej mialam "malpke" sony), wiec lustrzanki to dla mnie nowy temat...
    Czy mozecie poradzic mi jakies obiektywy do tego body- podczas podrozy chce robic zdjecia: postaci, pejzazy/ krajobrazow, architektury itp.
    Ze wzgledu na podroze w rozne miejsca, zalezy mi na: szczelnosci, szerokim kacie, wysokiej jakosci.
    Nie szukam najtanszego obiektywu, zalezy mi na czyms sprawdzonym.

dziekuje, ania:-)

Bywalec

Quote Originally Posted by koszalin554 View Post
    Ze wzgledu na podroze w rozne miejsca, zalezy mi na: szczelnosci, szerokim kacie, wysokiej jakosci.
    Nie szukam najtanszego obiektywu, zalezy mi na czyms sprawdzonym.
    Określ budżet, będzie łatwiej.
    Po lekturze Twojego posta pierwsze, co nasuwa mi się na myśl, to Canon EF 17-40/4 L np. tu: http://www.allegro.pl/item854774520_..._gw_f_vat.html
    Last edited by katharsis; 28-12-2009 at 10:30 PM.

Pełne uzależnienie _igi's Avatar

Z wysoką jasnością może być problem w tym szkiełku, mi na myśl przychodzi trójka:
    16-35 2,8L
    24-70/2,8L (tutaj brak szerokiego)
    17-55 2,8 IS
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec

Quote Originally Posted by _igi View Post
    Z wysoką jasnością może być problem w tym szkiełku, mi na myśl przychodzi trójka:
    16-35 2,8L
    24-70/2,8L (tutaj brak szerokiego)
    17-55 2,8 IS
    Ale to już inny budżet. Poza tym jeśli koleżance zależy na szczelności, to 17-55, choć pod każdym innym względem godny polecenia, akurat tego kryterium nie spełni.

Cenzor MacGyver's Avatar

Quote Originally Posted by katharsis View Post
    Po lekturze Twojego posta pierwsze, co nasuwa mi się na myśl, to Canon EF 17-40/4 L np. tu: http://www.allegro.pl/item854774520_..._gw_f_vat.html
    Ja wiem czy on taki szczelny, mój nałapał paprochów pod przednią soczewkę.
    Jeśli chodzi uniwersalny obiektyw dobrym wyborem wydaje się Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM tyle że jest to nowość (długo oczekiwana z resztą) i jakkolwiek wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują iż jest to udane szkło to jednak trudno póki co o opinie użytkowników.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Będą pewne trudnośći ze znalezieniem jednego obiektywu spełniającego wymienione kryteria. Alternatywy są trzy:
    - dwa uszczelnione, solidne i dość drogie obiektywy np. wspomniany Canon 17-40/4L + 70-200/4L IS- pierwszy w miarę szeroki, reporterski, a drugi do portretów i dalekich planów. Dziurą pomiędzy 40 a 70 mm raczej bym się nie przejmował. Jeszcze droższą , ale bardzo dobrą alternatywą byłoby 17-40/4L + 70-200/2,8L IS.
    - jeden obiektyw o b. dużym zakresie, przyzwoitej jakości, ale uszczelnień brak i sprzęt niezbyt jasny- Sigma 18-200/3,5-5,6 OS
    - jeden obiektyw, uszczelniony i b. solidny, ale brak szerokiego kąta: Canon 28-300/3,5-5,6L IS
    W przypadku pierwszym trzeba się trochę nanosić- te sprzęty ważą sporo, ale ja i tak wybrałbym ten wariant, a jeszcze uzupełnił go bardzo tanią i świetną do portretów 50/1,8- ten zestaw da najlepszą jakość zdjęć.
    W przypadku 2-gim trzeba nie narażać sprzętu na zbyt duży kurz lub wilgotne warunki, nie jest to obiektyw wyprawowy a raczej spacerowy.
    W przypadku 3-cim godzimy się na brak szerokiego kąta, lub ewentualnie musimy dokupić coś szerokiego np. wspomniane 17-40/4L (wyjdzie to najdrożej).

Na ten temat możnaby książki pisać, ale i tak każdy woli swoje rozwiązanie i konsensusu nie będzie.
    Ja na wszelkie wycieczki i wyprawy targam zawsze wór sprzętu od którego plecy bolą, ale mam zawsze do dyspozycji to co lubię i to co mnie nie ogranicza. To jedna z metod.
    Miłego wyboru.

Uzależniony szuler's Avatar

ja proponuje 24-105/4.0 L IS super uniwersalny zakres, jakość optyki która wykorzysta matrycę 50D, szczelność "L"
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Quote Originally Posted by szuler View Post
    ja proponuje 24-105/4.0 L IS super uniwersalny zakres, jakość optyki która wykorzysta matrycę 50D, szczelność "L"
    Hmm, a gdzie szeroki kąt? Na 5D może, ale z 50D da to ekwiwalent 38,4mm.
    Trzeba by i tak dokupić coś szerokiego...

Cenzor MacGyver's Avatar

Quote Originally Posted by szuler View Post
    Pewnym problem staje się przy takim rozwiązaniu ciężar zestawu. Dla kogoś kto przesiada się z kompaktów może być to uciążliwe.
    Quote Originally Posted by fabrykant View Post
    Hmm, a gdzie szeroki kąt? Na 5D może, ale z 50D da to ekwiwalent 38,4mm.
    Trzeba by i tak dokupić coś szerokiego...
    Idealnie pasuje Tokina 12-24 f/4. Jedyny problem to przejście między obiektywami przy niezbyt wygodnej ogniskowej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony szuler's Avatar

38 to też szeroko, kąt widzenia ludzkiego oka odpowiada obiektywowi 50mm, do postaci szeroki zbędny (chyba, że w małym pomieszczeniu), do krajobrazu można zrobić panoramę, do architektury to i tak z dużej odległości lub TS, pozatym lepiej postawić na jakość niż uniwersalność, zawsze można dokupić 10-22 i już jest super zestaw
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Page 1 of 4 123 ... LastLast