Nabylem i ja. Wlasnie do mnie przyjechal kurierem wprost os Tommiego. Powiem ze ciekawei zachowuje sie IS. Zupelnie inaczej niz w S1 IS. W weekend pojde potestowac bo na razie czasu zero :(
Wersja do druku
Nabylem i ja. Wlasnie do mnie przyjechal kurierem wprost os Tommiego. Powiem ze ciekawei zachowuje sie IS. Zupelnie inaczej niz w S1 IS. W weekend pojde potestowac bo na razie czasu zero :(
Czytałem i słyszałem, że ten obiektyw łatwo łapie kurz.
Jak to jest w praktyce, jeśli mogę spytać ?
Jak osłonka "kwiatowa" przeciez obiektyw nie ma IF :?:Cytat:
Pewnym problemem są flary - obiektyw z tak znaczną ilościa soczewek często flaruje. Dlatego niezbędnym wyposażeniem jest firmowa osłona przeciwsłoneczna EW 78BII typu "kielich kwiatu"
A jednak "kwiatek"... http://www.pstryk.com.pl/opis/92Cytat:
Jak osłonka "kwiatowa" przeciez obiektyw nie ma IF
ale ma RFCytat:
Zamieszczone przez Voytas
pozdrawiam
Nie chcę zakładać oddzielnego tematu, a rozglądam się za obiektywem i m.in. Canon 28-135 jest na mojeje liście - czy pasuje i do cyfry i do pełnej matrycy ?
Czy lepiej wziąć 28-135 czy 17-85 ?
Oba mają stabilizację i USM, czy tylko różniaca jest w zakresie, czy także w czymś innym (oba pokrywają poszukiwany zakres)
I za to duży plus ;-)Cytat:
Zamieszczone przez krasnalek
Pasować pasuje - w sensie, że na FF nie urywa lustra ani nie robi okrągłej czarnej obwódki na brzegach zdjęcia (choć winietuje sporo). Natomiast czytałem trochę opinii, że 28-135 jest jakiś taki wybitnie-nie-telecentryczny i na FF ta wada strasznie odbija się na jakości. W analogu chyba jest OK.Cytat:
17-85 to mniej więcej odpowiednik 28-135 dla matrycy z cropem. Nie pasuje do FF :)Cytat:
Witam!
Musze potwierdzic , ze do cyfry ten oiektyw nie za bardzo, przynajmniej moj egzemplarz. Poki co uzywam bo zbieram na 24-105L i innego wyjscia nie mam. Na FF w 5D to dopiero byla porazka :-). Generalnie trzeba go zostawic do analogaa inny kupic do cyfry, chyba ze sie ma szczescie i na dobry egzemplarz sie trafi.
Pozdrowki
Paweł
Chyba ten typ (czyt. 28-135) tak ma. Wiele osób na tym forum (również ja) stwierdziło niestety niedoskonałość tego szkła w połączeniu z cyfrą
Dzisiaj testowalem mocno w zoo. Nawet nawet po przymknieciu i podniesieniu ISo sie sprawuje, powoli przywyczajam sie do ogniskowej nowej jak dla mnie tego obiektywu po cropie. Mimo wszystko nie polecam bo nie mozna go stosowac w pelni uniwerslanie z cyfra. Zbieram na 24-105 mimo wszystko dzieki 4mm krocej bedzie jeszcze lepiej.
Pozdrowki
Paweł