Aparat i szkiełko mam od 3 tygodni i jak narazie zrobiłem nim niecałe 950 fotek.
Pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne.
Praktycznie cały czas mam włączony AF i IS. (na MF zrobiłem może z 50 zdięć).
AF (USM) działa przyzwoicie, i w miarę szybko, obręcze do regulacji ostrości i ZOOMA działają delikatnie i sprawnie. Robiąć zdięcie np nieba (bez chmór) ciężko złapać ostrość (AF) - ale to ma raczej każdy obiektyw. (to samo dotyczy ściany, czy białej kartki - to dla balansu bieli w budynkach. Trzeba zrobić większy kadr poza kartkę, pamiętając żeby w środkowym kółku w celowniku była biała kartka.
Co do IS - chodzi w miarę cicho i działa dobrze do czasów około 1/6.. 1/2.
Dłużej już nie dałem rady - zawsze wyszło ruszone. Albo trzeba oprzeć o coś aparat, albo przestać tyle pić.
Jeśli chodzi o samoczynne wysuwanie się szkła po obruceniu aparatu do dołu to niezauważyłem - być może dla tego, że nie zwracałem na to uwagi -. Robiłem nawet kilka zdięć mrówkom ale na pełnym zoomie, więc mi się nic niewysuneło.
Średnica filtra 72mm, brak gumki od strony złącza z aparatem (ponoć Lki mają uszczelkę).
Przy robieniu zdięć z dużym zoomem i wbudowaną lampą błyskową z bliskiej odległości - obiektyw daje trochę cienia. Trza mieć exterlan lampe błyskową np 550Ex i już jest dobrze.
Szkło mogłoby mieć mniejsze f, ale w tej cenie (ja dałem 2000 PLN) to ten obiektyw wart jest tej kasy.
Co dalej. Zbieram na jakiś szeroki kont coś koło 17-40 z dużą dziurą (77mm). Albo Canon albo Sigma, co do modelu to sam niewiem. Może Tokina?