myslidar 30 mb/s będzie lagować?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powiem szczerze wolałbym po za Sandiska nie wychodzić.
Wersja do druku
myslidar 30 mb/s będzie lagować?
Powiem szczerze wolałbym po za Sandiska nie wychodzić.
Nie, 7D ma w miarę duży bufor. JPG ciężko Ci będzie zapełnić, ale w pełnych RAW max w serii masz 15-16 zdjęć. Problem jest potem w ile Ci się te dane zapiszą.
Podam Ci przykład z żużla, gdzie panowie sobie jadą, robisz im zdjęcia, powiedzmy te 15-16, oni zdążą już zrobić kółko, Ty powinieneś robić już kolejne zdjęcia, a tutaj aparat dalej zapisuje. Tak miałem przy karcie 30mb/s. Więc najlepiej kupić 90mb/s, ale to już spory wydatek, a 60 mb/s jest jakimś tam pośrednim rozwiązaniem. Oczywiście można robić w mRAW, wtedy seria jest 25 zdjęć, ale również długo się to zapisuje przy 30 mb/s.
RAW z 7D średnio zajmuje 25 MB, więc zapis całej serii na 30 mb/s zajmuje z 14 sekund, a to czasem za długo.. Ale tylko czasem (w moim przypadku tylko żużel i cheerleaderki gdzie odczuwałem dyskomfort:)
Jak masz kasę to nie wychodź, Sandiska też mam i nie widzę kompletnie żadnej różnicy. W żadnej z tych kart nigdy mi nic nie padło (jeszcze).
No ja mam całkiem inne zastosowanie, śluby, portrety. Nigdy nie robię seriami fotek, choć czasem może się zdążyć mieć pewność, że młoda w danym momencie nie przymknęła oka etc. Ale tutaj seria to 2-3 fotki. Tylko, że ja pracuje tylko na pełnych RAWach.
No to jakiej byś karty nie kupił to będziesz zadowolony. Bufor jest na tyle duże, że nic ci nie ucieknie :)
To właśnie chciałem wiedzieć, jak to będzie wyglądać. Zrobienie pojedyńczego zdjęcia i szybki podgląd na LCD. Seria to tak jak mówię kilka fotek góra.
Także dla mnie w tej chwili kluczowa jest pojemność (ograniczony budżet), szybkość nie jest bez znaczenia, bo chciałbym nie wychodzić po za ramy przyzwoitości.
A więc 2 x 8GB 30 mb/s będzie dla mnie optymalne. W przypadku zakupu 60 mb/s musiałbym kupić ledwo 8 GB, a to trochę mało przy pełnym RAWie.
To ile Ty zdjęć na ślubie robisz? bo 16 GB to Ci starczy na jakieś 500 fotek.. (w zależności od ISO). Trochę mało moim zdaniem. 2x16 GB to moim zdaniem minimum na pełne RAWy
Właśnie też*się trochę zdziwilem, że chcesz mieć tylko 16gb na 7d. Raczej 7d będzie Twoim głównym body więc myślę że te 32GB to takie minimum żeby się dobrze czuć na 7d na 450d wystarczy 16GB:) takie moje zdanie :) pzdr :)
Spokojnie Panowie, moja w tym głowa, żeby nie brakło miejsca. Dzięki za porady odnośnie szybkości bo to była dla mnie kluczowa sprawa.
Weź Ultry 16 gb, moim zdaniem najrozsądniejsza karta pamięci. Używam cały czas z 5DII, ale z powodzeniem używałem z 40D i 1DIIN i przy długich seriach nie było żadnej różnicy między Extreme z nowej serii.