Zdecydowanie szkło z ogniskową rzędu 16, 17mm na początku. W zależności od kasy, czyli... 16-35L, 17-35L, Sigma 17-35. Będziesz generalnie przymykać. Poza tym coś w ogniskowej 50mm.
Najważniejsze będzie szerokie szkło.
Wersja do druku
statyw też ważna rzecz
Zależy kto jest klientem (jeśli zawodowo).
Na pewno szerokie kąty. Agenci nieruchomości pieją na temat "szerokiego kąta" czyli ok17mm a architekci kręcą nosem na widok dystorsji wszystkiego poniżej 24mm. Które szkła kwestia budżetu.
Ts-e 17mm
Ts-e 24mm
Ts-e 45mm
Lub
17-40mm bez korekty perspektywy, duuużo taniej.
5D mk3 nie proponuje niczego ciekawego ponad mk2 w przypadku architektury. Osobiście kupiłbym Ts-e 17mm plus x1.4 extender, który zapewni ok 24mm z tym szkłem.
Jedna lampa też może okazać się nie wystarczająca.
Przepraszam ale pisałam ten wątek w biegu, chciała bym fotografować obiekty typu sale bankietowe, mieszkania, pensjonaty oczywiście wszystkie wewnątrz. Więc szukam szerokiego kąta pod pełną klatkę do mojego MK 2, co do zasobów pieniężnych 2-3tyś.
to może samyang 14 2.8?
mam ten obiektyw pod apsc i jest rewelacyjny, super ostry, solidna budowa.
W pensjonatach może być bardzo ciasno więc ten obiektyw pod pełną klatką da bardzo szeroki obraz - powinno wystarczyć.
Rozumiem, że każdy następny post będzie miał w swojej budowie mk2/3? :roll:
Jak dodasz do tego mk2 ;), to pewnie będzie wręcz idealnie...
Miałem, chwliłem, sprzedałem. Samyang jest mało komfortowy, a ostatnio sztuki są mniej ostre (czyżby coś nie teges z produkcją?).
Idąc tropem Janmara. Wolałbym wiedzieć, z jakich szkieł obecnie korzysta autor wątku. Gdyż może wyjść, że stałka 20/1.8 będzie wystarczająca. Jeśli bardzo szeroko to szczerze polecam sigmę 12-24/4-5,6. Niestety cena przekracza 3000 złotych, w przypadku nowej.
Czym objawia się mały komfort pracy z samyangiem? Dla mnie komfort super, duża GO sprawia, że prawie nie przejmuję się pierścieniem ostrości. Często stosuję f5,6 lub 8. Na APSC fajny spacerowy obiektyw, na wakacjach większość zdjęć tym obiektywem robiłem.