Wystarczy przestawic na pomiar ADI - nie bedzie przedblysku.
Wersja do druku
Wystarczy przestawic na pomiar ADI - nie bedzie przedblysku.
Sonolta to bardzo dobry system dla amatorów i ludzi nie planujących wydawać kroci na fotografię - a to za sprawą genialnych jakościowo szkiełek minolty... super jest stabilizacja w body... no i za jedyne 300zł można przedłużyć gwarancję do 5 lat...
Nowe alfy a500/a550 zaskakują małoszumnością...
Ze szkiełek nowych to ewenement - ZEISS 16-80/3,5-4,5 czy SAL 16-105. To szkiełka na prawdę przyzwoite i chyba nie mające konkurencji w innych systemach...
to tak po krótce z własnych doświadczeń...
Niedługi czas temu miałem okazję (z racji wykonywanego zawodu) być na szkoleniu produktowym Sony. Wszystkim wciskano do ręki nowe Alfy z serii 5 (takie jak reklamuje Martyna), bo suuuuper szybkie aparaty:-) Ja złapałem oczywiście za A900 +24-70 f/2.8(CZ). Powiem szczerze, bez rewelacji, głębia ostrości zachowuje się tak jakbym pierwszą postać całkowicie odciął od tła, prawie jak w studio na jakimś tle. ISO 3200 to max, czego można używać, AF jak w 450D. No i najgorsza rzecz, górny LCD a właściwie jego brak. Nie wiem jak Wy ale dla mnie jest on bardzo potrzebny. Jeden przycisk, odpowiednie pokrętło i mam to czego chce, a tam szukanie po wyświetlaczu, może kwestia przyzwyczajenia, ale ja nie mogę sobie wyobrazić szukania z tyłu ustawień na ekranie.
No i najlepsze: Panowie z tej firmy mówią krótko, dla nich ważna jest sprzedaż modeli z serii 2,3,5, bo to modele tanie dla amatora, a 900 i nowa 850 to tylko kwestia pokazania, że możemy coś takiego zrobić.
Jest jeden plus, jak ta firma będzie szła taką drogą dalej to za kilka sezonów pełna klatka nie będzie produktem z wysokiej półki tylko czymś ogólnodostępnym jak teraz Nikon D90 lub Canon 500D.
Zapomniałem dodać, widziałem rozłożoną A230, lepszego plastiku używają w zabawkach mojego 2,5 rocznego synka:-P, choć nie wiadomo, czego używają do 1000D lub D3000.
Wojciechowska reklamuje A380...
Co do obecnosci gornego ekranika i zmiany ustawien, to jest kwestia przyzwyczajenia.
pełnoklatkowa a850 kosztuje już nieco ponad 6K pln... sony troszkę namiesza i w tym segmencie... pozytywnie oczywiście ;-)
Sitek, niech zgadnę w Sulejowie?
Kibicuję Sony bo działania tej firmy prowadzą do urealnienia cen pozostałych, dzięki Sony pełna klatka zejdzie do 3000zł ;)
Skoro białe obiektywy są tak popularne to czy w takim razie czerwone pierścionki na obiektywach za tym zaraz nie podążą i będzie wysyp np. Sony design Canon L (czarny obiektyw zaobrączkowany na czerwono)? ;)
jak na razie sony zaobrączkował swój bagnet na pomarańczowo - ciekawe czy/kiedy pojawi się pomarańczowy pierdzionek na szkle
nie pomarańczowy, tylko cynobrowy :-D