Napisz PW do Viteza on ma ten obiektyw.Cytat:
Zamieszczone przez icemaster
OT -> Witamy :wink:
Wersja do druku
Napisz PW do Viteza on ma ten obiektyw.Cytat:
OT -> Witamy :wink:
I nie dziwne ze sie tak zachowuje... przy f 2.8 i 75mm masz malutka GO na nim, jak zlapiesz ostroc na dosc odleglym obiekcie to wszystko przed nim (nie liczac paru mm) i wszystko za nim (tez nie liczac paru mm)bedzie nieostre - nie z powodu nieostrosci obiektywu a z powodu malej glebi ostrosci zlapanej w duzej odleglosci od ciebie.Cytat:
Tak wiec bez obaw - wszystko w porzadku, tylko twoja wiedza fotograficzna o GO kuleje 8)
Zawsze wydawalo mi sie, ze GO radykalnie rosnie wraz z wzrostem odleglosci ostrzenia :PCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Przykladowo:
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 1m --> GO = 0.02m
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 10m --> GO = 1.91m
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 100m --> GO = 2154,6m
Taaaaaa..... ;-) Polecam http://www.dofmaster.com/ :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
to nie jest chyba kwestia glebi ostrosci, bo przy ostrzeniu na sciane budynku na 75mm 2.8 jest mydelko a na f5,6 jest ok
niezależnie od pochwał czy złych opinii proponuję nic nie kupować bez sprawdzenia :!:
Ja kupiłem tamrona i działa bardzo fajnie, ale odkryłem, że w gorszym świetle jest zdecydowanie gorszy od KIT'a ! Obojętne z czego to wynika, nie wygląda najlepiej. Właśnie uczę się jak to obchodzić, i da się - tylko po co sie denerwować?
Lepiej samemu sprawdzić przed zakupem. Poza tą jedną wadą (do sprawdzenia przed kupnem) mogę ten obiektyw z czystym sercem polecić, super szkiełko.
Kruczek tkwi w stwierdzeniu "dosc odlegly obiekt" - musialby sprecyzowac jak odlegly.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
niezależnie od pochwał czy złych opinii proponuję nic nie kupować bez sprawdzenia :!:
Ja kupiłem tamrona i działa bardzo fajnie, ale odkryłem, że w gorszym świetle jest zdecydowanie gorszy od KIT'a ! Obojętne z czego to wynika, nie wygląda najlepiej. Właśnie uczę się jak to obchodzić, i da się - tylko po co sie denerwować?
Lepiej samemu sprawdzić przed zakupem. Poza tą jedną wadą (do sprawdzenia przed kupnem) mogę ten obiektyw z czystym sercem polecić, super szkiełko.
Tamron nie jest idealny przy 2.8 , jak kazdy obiektyw tej klasy - jest wyraznie lepszy po przymknieciu. Wg mnie czepiasz sie 8) . Jesli ci to tak bardzo przeszkadza to zbieraj na 24-70 2.8 L - on podobno jest dobry przy 2.8 ;)Cytat:
Tamron przy 2.8 wg mnie jest wystarczajaco dobry a przy 4 i powyzej juz w ogole super.
ROTFL. Nie widziałem jeszcze żebyś przyznał się że wypisujesz bzdury co Ci nie zdarza się wcale tak rzadko, ale człowieka którego wiedzę o GO nazwałeś kulejącą to mógłbyś przeprosić...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
[ Dodano: 11-11-2004 ]
No ja bym się zainteresował z czego to wynika bo nie widzę powodu dla którego jego jakość miałaby się zmieniać w zależności od poziomu oświetlenia...Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Krzychu, a któ mówi, że się nie interesuję? Napisałem jak napisałem, żeby ukrócić dyskusję na temat, czy np. nie robiłem, ze zbyt długim czasem itp. Sprawa mnie denerwuje, ale się nie poddaję :evil: . Dlatego ostrzegam - zawsze próbować przed zakupem :!: