300tka idealna jak chcesz zrobić mały nosek :P
Wersja do druku
300tka idealna jak chcesz zrobić mały nosek :P
Może lub pewnie ominął mnie jakiś post tutaj i troche odświeżam ale zastanawiam się nad róznicą użytkowania w celu portretowym 85/1.8 i 70-200 4L jednak elka jest troszke bardziej funkcjonalna a jeżeli chodzi o jasne światło to mam jeszcze 50tke 1.8. Co sadzicie ?
Jeżeli już było to wybaczcie
50 f 1.4
85 f 1.8 ciasny w pomieszczeniach
a jeszcze używam 70-200 f 4 L i mi sie sprawdza
Hmmm... jaki rodzaj portretu tj. gdzie plener czy raczej wnetrze? Jesli wnetrze to oba tj i 85-tka i eLa moim zdaniem odpadaja. 50-tka czasem bywa za waska na cropie do wnetrz, a co dopiero cos dluzszego.
Z kolei plener spokojnie zaspokoi eLa, bo swiatla na zew juz tyle nie potrzeba, no chyba, ze zalezy ci na malej GO. Co do eLi to w Twoim przypadku o tyle dobre, ze jest dosc uniwersalna.
Focę podobnie jak ty 400D i mam oba wymienione przez ciebie obiektywy. Jako portretówki używam głównie 85-tki. Gdybym musiał wybierać to pewnie zostawiłbym sobie 70-200, ale musisz być świadom, że jest praktycznie nieużywalny w mieszkaniu. 85-tka też wąsko, ale ze względu na światło pozwala fotografować przy świetle zastanym. Można nią również uzyskać bardzo małą GO, co pozwala rozmyć tło nawet w małym pomieszczeniu. Musisz zdecydować. Jak plenery to 70-200 spokojnie daje radę, jak wnętrza to tylko 85. Zaznaczam, że ja mam jeszcze 28 f/1,8 i jak 85 za wąsko to mam alternatywę. Możesz faktycznie pomyśleć jeszcze o 50-tce.
Troche chyba przesadzasz z 85-tka do wnetrz, nawet 50-tka wszystkiego we wnetrzach nie da sie zrobic. 85-tka do pelnej postaci wymaga ok 10 m, ja do tej pory 85-tki uzywalem wewnatrz tylko do fotek dziecka (niemowlak) i w kosciele z dosc spora przestrzenia.
Takze do wnetrza radzilbym mu conajmniej 50-tke jak nie szerzej.
Powiem tak, miałem 50/1.8, zmieniłem na 50/1.4 (canon), jestem zadowolony z przesiadki.
Miałem 70-200/4L, uniwersalne szkiełko, fajny zakres ogniskowych, ale ciemne, zmieniłem na 85/1.8, nie żałuję, tej zmiany ani trochę.
Jedyne nad czym się musisz zastanowić to to czy nie będzie brakowało Ci innych ogniskowych. Mi osobiście ich nie brakuje, natomiast brakowało mi światła, więc zmiana była grana :)