nie dla mnieCytat:
magia to zamierzchle czasy
poluję na SF- tylko z AeFem- cana mamiya mnie przeraża, ale myślę o upchnięciu swojej cyfry i eLi żeby taki nabyć + korexy+ Powiększalnik!
tylko kiedy starczy odwagi :(
Wersja do druku
nie dla mnieCytat:
magia to zamierzchle czasy
poluję na SF- tylko z AeFem- cana mamiya mnie przeraża, ale myślę o upchnięciu swojej cyfry i eLi żeby taki nabyć + korexy+ Powiększalnik!
tylko kiedy starczy odwagi :(
mi styka manualnie ale chętnie body bym zmienił na jakieś kwadratowe z wymiennymi dupkami. szkiełek mam komplet 30-300 więc raczej przy bagnecie Psix zostanę
No tak - ale nie czas prawic tu o "duszy" tylko o zwyklym biznesie i potrzebach rynku
Nadal uwazam, ze cala blokada jest jeszcze droga produkcja wiekszych matryc. Pamietacie jak pierwsze body cyfrowe Canona 10D kosztowalo 10K pln? :shock::mrgreen:
Potem 5D w zawrotnej cenie 12.500pln a teraz za "symboliczne" 5000pln. ;)
To tak jak z monitorami LCD. Kiedys 15cali chodzilo za 6000pln a teraz...? - no wlasnie.
Obstawiam, ze wyjdzie kiedys hybryda gdzie opcjami w menu bedziemy sobie "regulowac" czy ma byc maly, sredni czy duzy obrazek. Kurcze - przeciez teraz, to wszystko to tylko elektronika.
ps
to tak samo jak absurdalnym jest nadal trzymanie zwyczajnej analogowej migawki, ktora ma wiecej ograniczen niz plusow - ona tez zniknie
645 sobie odpuscilem, za mala roznica do 35mm by kompletowac drugi zestaw szkiel, wole miec w plecaku szkla do cyfry i dwa 500n jako wymienne backi ;)
Wybralem 6x7, to warto dzwigac.
Chociaz pentax 645n ktorym sie bawilem to przyjemny zestaw, swietna opcja ktorej mi w 67 brakuje to "exif" na brzegu klatki. Jakis 35mm mial cos takiego?
Mam zupełnie odmienne zdanie. Średnie aparaty czeka dopiero rozkwit. W momencie, kiedy produkcja 6x6 (bez cropów) stanie się technologicznie łatwiejsza a cena przystawki realna choćby dla części z nas, to wiele osób szybko doceni większy pixel czy dokładniejszą pracę głębia ostrości. W 35mm praca kwadratem jest dla mnie praktycznie niemożliwa, a przy średnim formacie to niezwykła przyjemność.
Do tego pojawią się nowe szkła, prawdopodobnie nowe korpusy, sprawniejsze AF i dopracowana współpraca z błyskiem. Czyli wszystko to, czego w tej chwili brakuje.
Co zyskamy? Przede wszystkim rozpiętość, ostrość i prawdopodobnie lepszy wizerunek u części klientów. Stracimy na wygodzie pracy, świetle i ciągłych zakwasach.
^^^^
Też tak uważam. Format 6x7 czy więsze w cyfrze to będzie coś co wielu skusi. Ciągle jest pole do rozwoju. Zresztą ostatnie integracje firm średnioformatowych świadczą o tym, że coś się dzieje na tym rynku. Prawdopodobnie kto miał plajtnąć czy odejść już to zrobił, a reszta będzie egzystować. Najnowszy projekt Leicy śwaidczy też o tym że i firmy dotąd nieobecne na tym rynku mogą mieć coś ciekawego do pokazania.
Zresztą nie jest też wykluczone, że "wielcy" mogą się ruszyć. Ja uważam że tutaj ciągle jest dużo do zrobienia i ten rynek będzie się rozwijał.
A co "może" średni format widać było już w 1910 roku :).
http://portalwiedzy.onet.pl/127615,1...ria_media.html
Średni format nie zniknie a decyduje o tym nie liczba pixeli ale rozdzielczość wyrażana w liniach na mm.
Możliwości rozdzielczości dla FF kończą się na poziomie 25 mpixeli a dla APS-C gdzieś ok. 15 mpixeli. Dokładanie większej ich liczby nie ma sensu, bo kończy się rozdzielczość. I jak wiadomo ten poziom został już osiągnięty.
Drugą i nie mniej ważną sprawą jest plastyka obrazu wynikająca głównie z rozpiętości tonalnej . Ta z kolei jest związana głównie z wielkości pojedynczego pixela a tu - jak wiadomo - przy zbliżonej liczbie pixeli decyduje wielkość matrycy.
Moda, reklama, fotografia wielkoformatowa (outdorowa), fotografia specjalistyczna (naukowa) to są dziedziny, gdzie SF będzie rządzić.
Reportaż, fotografia socjalna - FF i APS-C/H
Skad te info? Ja slyszalem o granicy 40 Mpix dla FF przy dzisiejszej technologii.
Pytanie za ile wejdzie pod strzechy nowa technologia matryc, gdzie np. ISO 51 200 bedzie uzywalne, itd. Innymi slowy, nie ulapszanie obecnego, ale nowa jakosc... No i pytanie, czy szkla to wytrzymaja..?