Z tych trzech powyżej zrobiłem coś takiego:1492 Conquest of paradise
Zapraszam do oceny... :smile:
Wersja do druku
Z tych trzech powyżej zrobiłem coś takiego:1492 Conquest of paradise
Zapraszam do oceny... :smile:
O, i to jest krok w dobrym kierunku. Jednak w takim zdjęciu horyzont musi być bezwzględnie prosty. I moim zdaniem trochę przedobrzyłeś z kontrastem i jasnością słońca. Ale kadr itp. - to jest już to o co chodzi.
Muflon@ Czy 2% spadku to jest tak dużo? Trzeba mieć faktycznie poziomicę w oczach żeby to zobaczyć. Zdjęcie było robione ze statywu z poziomicą więc nie wiem skąd ta minimalna krzywizna się wzięła.
Tak :) "gdzieś czytałem" że wzrok ludzki jest w takich przypadkach bardzo wyczulony nawet na najmniejsze różnice w poziomie. Zresztą zauważ, że nie tylko ja zwróciłem na to uwagę :)Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
Poza tym, nie wiem jak w Photoshopie, ale w Gimpie jest możliwośc "odwrotnej" rotacji - obracasz siatkę tak, żeby jej linie pokryły się z horyzontem na zdjęciu, a program obraca obrazek w przeciwnym kierunku - i jest perfect.
nooo - teraz gdyby jeszcze slonce az tak nie razilo, to bylo by calkiem sympatycznie.
Popełniłem taka fotkę. co możecie o niej powiedzieć? Wiem że ostatnio dużo wrzutów mam ale ja się uczę... :mrgreen:
w kategorii ,,legitymacyjne'' to dobry kadr, lecz trzeba by bylo doswietlic lewa czesc zdjecia - np. blenda (moze byc ,,domowej roboty'' - sprawdzi sie na pewno!) - domyslam sie, ze zrodlem swiatla jest okno? z prawej, tak? poza tym wzrok powinien byc centralnie w obiektyw - jesli to ,,legitymacyjne''...
obrabiane bylo? nad ustami jest jakos tak sztucznie wyglaskane...
poza tym jakosc slaba - brak ostrosci (ale co sie dziwic, jak robisz z 1/40 sek) - jaki obiektyw? M42 rozumiem...he?
Cyfra wypada slabo jezeli chodzi o zdjecia czarno biale :-(
Zdjecie nie glupie ale za duzo jest na dole, co odciaga wzrok od twarzy.
a mi sie wlasnie wydawalo, ze ow cien w lewej czesci zdjecia, to jedyna ciekawa rzecz w tej fotce :/
No i ja tez poćwiczyłe na kropelkach...
Zatrzymana w czasie
Zapraszam.