Dzisiaj "pierwsze koty za płoty"...
Moja pierwsza fotka poszła na plfoto...
Robione 350ką z dopiętym Heliosem...
"Kwiatuszek"
Dzisiaj "pierwsze koty za płoty"...
Moja pierwsza fotka poszła na plfoto...
Robione 350ką z dopiętym Heliosem...
"Kwiatuszek"
skoro kwiatek mial byc tematem glownym zdjecia to postaralbym sie bardziej wydobyc jego fakture - teraz platki sa bialymi plamami.
Niespecjalnie przypadl mi tez do gustu kadr - ciezko sie skupic, trzeba by tu troche posprzatac.
Czy mi sie wydaje czy helios ma jakis taki smieszny bokhen, troche kwadratowy?
To nie wina heliosa ale kwiatki mają takie liście. To jest koniczyna (chyba jakoś tak).
A kwiatka ciężko wyciągnąć. Szczególnie że fotka jest beż żadnej ingerencji za wyjątkiem pomniejszenia.
przepalony ten kwiatekkwiatek. nawet biały kwiatek ma rysunek płatków jakieś cienie, zagniecenia - fakturę. u Ciebie pustynia. no i nieciekawa kompozycja - jeżeli robisz makro to chyba ten obiekt makro powinien Ci w miarę wypełniać kadr??? i zasady podziału kadru/kompozycji, tutaj zdjęcie leży i kwiczy. pakowanie się w centralny kadr to już strzał w nogę w trajcie sprintu. no i zbliżenie! w tym przypadku to wygląda jak zrobione obiektywem bez makro. kwestia rysunku detali - tragedia. tego po prostu nie ma. tonacja kolorystyczna miła. jedyny plus. może być?
gra i buczy bebop
Ciekawe... może poradź mi w takim razie jak wykadrowac to zdjęcie mając jeden kwiatek (w doniczce), stałego heliosa który ostrzy z pół metra. Kadr jest dlatego właśnie centralny bo wystarczyłoby kila centymetów w obojętnie którą stronę i miałbym w kadrze :doniczkę (dół), ścianę (góra)albo kwietnik (prawo,lewo). Mam także zdjęcie na którym jest faktura kwiatka ale wtedy napewno powiedziałbyś że zdjęcie jest niedoświetlone bo liście tego kwiatka są b. ciemne..Zamieszczone przez bebop
Może jeszcze napisz mi te zasady podziału kadru jakie powinienem tu zastosować...
Acha... ja się dopiero uczę... 8)
po pierwsze nikt Cię pod lufą karabinu nie trzyma. zaczynaj od większych przedmiotów. jest masa tematów z którymi ludzie mają problem, niezależnie od stażu fotograficznego.Zamieszczone przez Gregg
sporo artykułów o kompozycji znajdziesz tutaj, na polskich stronach też jest sporo tego - przeszukaj te forum, napewno coś znajdziesz.
jeżeli będziesz się trzymał "podziału na trzy" to napewno będzie lepiej.
aha - chyba najistotniejsze. kiedy w momencie przyciskania spustu migawki pomyślisz "po co tak naprawdę*robię to zdjęcie", napewno uratujesz i siebie i oglądających przed przypadkowym i niepotrzebnym pstrykiem.
zastanów się*po prostu co chcesz fotografować i na czym chcesz się nauczyć fotografować. fotografowanie kwiatka w doniczce może być pierwszym pstrykiem, ale co dalej? obiektyw ostrzy Ci od 50 cm, więc dużego zbliżenia nie zrobisz. może jednak coś większego pofotografów? i poćwicz kompozycję*po przeczytaniu czegoś. tak w ogóle to dobrze zacząc od przeczytania czegoś i pooglądania czyichś (najlepiej dobrych) zdjęć. albumy? książki?
gra i buczy bebop
Dokladnie, podpisuje sie pod tym co bebop napisal obiema rekami. Helios nie nadaje sie do fotografowania malych przedmiotow. A zdjecie mozna zawsze wykadrowac jakims programem graficznym :-)
Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x
A może tak??? Zmienione...
Ciutkę poprawiłem i przekadrowałem. Może teraz lepiej???