nie mów hop...
Wersja do druku
faktycznie ciekawe jest, w jaki sposób dodanie stabilizacji przyćmiło obiektyw do f/4.5 na długim końcu, kiedy obie poprzednie wersje 18-50EX bez stabilizacji miały w całym zakresie stałe światło f/2.8
dobrze że Canon stabilizując 70-200/2.8L nie wpadł na podobny pomysł, bo mielibyśmy wtedy 70-200/2.8-4.5L IS :mrgreen:
Czy ktoś wie kiedy te obiektywy pojawią się w sprzedaży??
Chciałbym w końcu zmienić kita na coś lepszego i ta Sigma 18-50 może być ciekawa.
Pomijając światło na długim końcu może w końcu będzie sensowny obiektyw standardowy pod cropa lepszy od kita (ostrość, aberacja, jasnośc), szybszy i cichszy od Tamrona 17-50 i tańszy od Canona 17-55. Byłoby cudnie:grin:
Marzenia:wink:
tez mam wrazenie ze pomimo calego huku bedzie to co zawsze, czyli problemy z kalibracja i cena nie az tak atrakcyjna jakby sie wydawalo:)
Czas pokaze
http://www.optyczne.pl/1699-nowo%C5%..._na_rynek.html
"Sugerowana cena detaliczna obiektywu Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM ma wynosić 31 tys. jenów, co po przeliczeniu na złotówki daje kwotę ok. 1100 PLN."
Czyli wypadnie cenowo podobnie jak S 17-70. Ja jednak cały czas czekam na info dot. nowego 10-20.
Widziałem przed chwila tego newsa.
Cena aż za piękna. Czyli pewnie znając życie coś nie tak:?
@akustyk - nigdy nie miałem jeszcze obiektywu Sigmy i pierwszy raz słyszę coś o kolorkach.
Czy to co piszesz odnosi się do wszystkich szkieł tej firmy?? Może była jakaś dyskusja na CB?
Raus - wszystkich to moze niekoniecznie, ale z tego co mialem 18-125 mialo silnie zauwazalny zafarb, 70-300 nieco mniej, ale tez wymagalo korekt. w porownaniu z tymi Sigmami kolory np. Tokiny 12-24 sa boskie, a 70-200 L, choc ciut za krzykliwe, to jednak tez ma duzo lepsze kolory.
z punktu widzenia poczatkujacego nie jest to zaden problem, ale w pewnym momencie zaczyna sie widziec. chociaz, bylo nie bylo, na pewno pozniej niz takie wady jak dystorsje obrazu czy nieostre rogi. tak ze te kolory trzeba traktowac jako pomniejsza wade i w pierwszej kolejnosci patrzec na inne cechy obiektywow