To wiem i znam opinie o nim. Natomiast bardziej w nim ogranicza mnie 105 (moje ogniskowe na FF to tak do 160).
No właśnie patrze pod kątem FF
Wersja do druku
Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką
Super.. Wszyscy się tu wypowiedzieli, tylko nie sam autor wątku..:lol:
Ja zanim bym Ci doradził coś sensownego, to mam dwa pytania:
- (ktoś już o to pytał) W jakim celu, do jakiego typu zdjęć?
- Czym focisz (w sensie szkła) i w jakim celu miałbyś zmieniać obiektywy (czy ogniskowej nie starczy, czy za ciemny, czy za ciężki, czy brak stabilizacji, czy zbyt duża odległość ostrzenia, czy zbyt wolny AF?)
Jesli chodzi o takie gdybanie, to można Ci polecić właśnie C 18-200IS. Ma szeroki zakres ogniskowych stabilizację, nie jest drogi, a na Twoje, jak sam określiłeś "amatorskie fotografie" jakościowo powinien wystarczyć:-). Jesli chodzi o "nie Canony" to Tamron wypuscił ostatnio jakiś fajny zoom o bardzo dużym zakresie (większym od Canona) i z VC (Tamronowski odpowiednik IS) Więc to może być dobra propozycja:wink:
jesli wolisz szerzej to 17-55/2.8 , jesli wolisz wezej 24-105 /4
jesli szerokooo to 10-22/3.5-4 a jesli wasko to 70-200/4
i to wszystko w tej cenie, szkla b.dobre ,wystarczy wybrac zakres ogniskowych ktore Ci najbardziej odpowiadaja
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,dzięki nim mam jeszcze większy mętlik w głowie ;)
Slider już Ci odpowiadam:
-chcę jeden w miarę uniwersalny(nie chcę zmieniać obiektywów)chcę założyć jeden i tylko nim robić wszystko-wiem,ze się nie da ale ja tak chcę!
-na razie mam tylko kit i w tym celu chcę zmienić na lepszy bo "tak trzeba,tak wypada,tak widać różnicę i tak są lepsze zdjęcia)
-co robię? nie robię zdjęć studyjnych(50 mogę zawsze pożyczyć od kumpla)robię wszystko na zewnątrz głównie raporterka szeroko pojęta,zdjęcia z wakacji,jakieś zamki,zabytki techniki,architekturę,widoczki,góry.
Spoko, zrozumiałem..:lol::mrgreen:
zkoro chcesz robić wszystko, a przy tym nie chcesz zmieniać obiektywu, to widzę tu tylko zoom uniwersalny.. Myśle, że zarówno wspomniany Canon 18-200, jak i Tamron 18-270 byłby dobry, niemniej Twój wybór jak daleko ma sięgać górna granica ogniskowych..:-) zwykle na maksymalnym zoomie będą oba mocno mydliły, ale nie trzeba z niego korzystać, a przy okazji może uda się zachować lepsze światło..:-)
Powodzenia i pozdrawiam
PS: Skoro masz kita, to poruszasz się w dolnym zakresie tych ogniskowych. Może Ci taki zakres wystarczy i niepotrzebnie namawiam sie na ob. uniwersalny..:roll: równie dobrze moze Ci wystarczyć lepsza jakośc, ostrość i światło?
Latwiej miec zoom w nogach czasami - dac krok do przodu mozna, a krok do tylu (jak np jest sciana za nami) to ciezka sprawa, dlatego 28mm to ciasnota ;)
masz kita,robisz zdjecia ,i nie wiesz czego Ci brakuje,znaczy jeszcze nie czas na zmiany
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jesli wybierasz z tych co wymieniles i masz zamiar kupic 28-135 to zdecydowanie
lepiej 24-105/4 to jest zupelnie inna bajka -warto zaczekac ,dozbierac itp.
w czasie kryzysu jedynym dobrym szklem jest tamron 18-200 za 700pln ;P