też rozważałem zakup tej Sigmy zamiast C . w sumie to rozwój sytuacji (ceny) pomógł mi w podjęciu decyzji o rezygnacji z tego zakupu. może i dobrze sie stało
Wersja do druku
A coś wiadomo o oficjalnych cenach Canona? Mówiło się o kolejnych podwyżkach od 1 lutego.
http://www.fotoit.pl/index.php?site=...kat&id_kat=126
5d mark II
z 8999 na 9499
Przy bardzo wielkim uproszczeniu jedno szkło za 2000 rzeczywiście robi to samo co dwa po tysiąc.
Miałbyś teoretycznie racje, gdyby nie fakt, że zwiększając cenę o 30%, maleje popyt, a zatem i ilość zakupionego sprzętu i tutaj już przychodzi do łask taka dziedzina jak wróżenie z fusów czyli statystyka i inne mądre działy matematyki. Niestety, to co się obliczy, nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości. Nie da się przewidzieć co się stanie po podwyżce, można sobie tylko gdybać. Historia jednak uczy, że podniesienie cen to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.
Masz rację - przestańmy biadolić i lepiej kupujmy to co kosztowało kiedyś 2zł teraz po 5zł. Od biadolenia i marudzenia, może się bardzo wiele zmienić. Gdyby to nic nie dawało to nadal żylibyśmy "pod skrzydełkiem" komunistycznym. Jak by się wszyscy zmówili i nikt by tego nie kupił to jak myślisz? Co by zrobiła taka sigma? 70-300 APO za 5000zł?
nie mozna tego wykluczyć. w zasadzie tak się powinno stać. spada popyt - rosną ceny
a co do biadolenia to chodziło mi o to że tak sie marticie co sie z tą sigmą stanie w Polsce jakbyście mieli w tej spółce udziały. A niech zbankrutuje w cholere !!
Przecierz zawsze mozecie ściągnąc szkiełko przez TIPa z UE. nie żyjemy w zaścianku i nie jesteśmy skazani na dystrybutora dozywotnio. podnieśli ceny - a niech sobie podnosza. w każdym razie wasze utyskiwania i popłakiwanie na 100 % nie spowoduje że nagle dystrybutor do kazdego egzemplarza niczym Robin Hood zacznie dopłacać po 500 zł, wiec nie mają one sensu. no chyba ze Polak uwielbia narzekać. no to se ponarzekajta
Niemcy średnio 1900 euro + 22% VAT (sklepy mające towar)
USA w BH 2700 USD + tax (7-14%)
tanio 9500 jeszcze... to nie szaleństwo to niestety realia rynku. A u nas kumulacja - ceny podnosi producent oraz waluta. Myślę, że jeszcze nieco podrożeje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hehe racja ale okazuje sie, ze mimo wszystko polski dystrybutor ma tanio :) taniej niz cała reszta UE. Wszystkiemu winne euro.
foto-net.Sprzedajecie sprzęt to doskonale wiecie że ta cena na mkII jest zaporowa. Ile puszek po tej cenie znajdzie klienta?