-
Wszystkim znajomym, również poza forum, doradzam podobnie w sytuacjach jak tutaj. Kup kompakta. Możesz se kupić kompakta z zoomem 15x czy 18x i ten zoom będzie wielokrotnie lepszy optycznie od zooma 10x na FF. Mały obiektyw na małą matrycę jest po prostu łatwiej i taniej zrobić. Stąd zresztą zoomy a 18x są w FF praktycznie niemożliwe, musiało by kosztować majątek a jakość optyczna była by żadna.
Zamiast wydawać 2.5k PLN na obiektyw naprawdę lepiej wydać 1.5k na cały aparat. Na spacer wystarczy aż nadto. Przy okazji można się sporo nauczyć.
Żeby nie było, że "nie wiem o czym mówię" ;) to... sam mam kompakta. Właśnie na spacer, na imieniny u cioci Zuzi i inne podobne okazje. Zdjęcia z tego może nie są porównywalne z 1Ds3 ale są. Większości tych zdjęć po prostu by nie było gdyby nie kompakt. To typowe "spacerówki", pamiątkowe "pstryki".
Jak ktoś ma ciśnienie na wydanie kasy to święty boże nie pomoże. Musi wydać i koniec. Tylko po co wtedy pyta innych skoro odpowiedź i tak już ma? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Kup kompakta.
No i tak chyba zrobię, bo wygląda to na najrozsądniejsze w moim przypadku rozwiązanie.
@amz - wiem, że z tymi obiektywami mogę zrobić wszystko. Ale od początku podkreslałem, że chodzi o lenistwo, nieprzekładanie się z obiektywami choćby w celu zachowania czystej matrycy ;)
Jeszcze raz dzięki wszystkim za odzew.
-
pewnie już wszystko zostało powiedziane, ale ja też polecę Ci kompakta... najlepiej firmy Canon :P
-
ja czasem tez uzywam kompakta na spacerkach jest to fuji s9600 :)