Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Wybór obiektywu spacerowego

wd
    Guest

Domyślnie Wybór obiektywu spacerowego

Witam,

Starałem się wyszukać na forum, bo sądziłem, że takich tematów mogło być sporo, ale jakoś nic nie znalazłem (no, powiedzmy niewiele).

Postaram się w miarę krótko przedstawić sprawę.
    Jestem amatorem (totalnym ), mam 350D + kit + sigma 70-300. Chciałbym kupić sobie obiektyw tzw. spacerowy, bo denerwuje mnie przekładanie obiektywów zależnie od sytuacji. Rozważam 3 obiektywy:
    1. Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
    2. Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
    3. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
    Moje preferencje w tej kolejności co podałem.
    Do tego ew. Tamron 18-200 lub 18-250.

Na początek pytanie laickie, ale nigdy nie jestem pewien: czy EF będzie współpracował z 350D? Zawsze mi się plącze jak to jest z tą pełną i niepełną klatką

A teraz kilka próśb:
    Jeśli ktoś z forumowiczów posiada/posiadał ww. obiektywy, czy mógłbym prosić o wrzucenie na jakiś serwer zdjęć wykonanych tymi obiektywami? Proszę zwrócić uwagę, że 18-200 Canona i Sigmy to te nowsze modele ze stabilizacją.

Wdzięczny będę również za wskazanie zdjęć z tych obiektywów gdzieś w sieci. Oczywiście chodzi mi o "real photo" pełnowymiarowe a nie o zdjęcia reklamowe.
    Szukałem już w Googlach, ale znalazłem jak na razie tylko photozone.de (Sigma, bo Canona 18-200 akurat nie ma).

Czy można gdzieś pożyczyć na próbę obiektywy Canona? Bo wiem, że w przypadku Sigmy jest taka możliwość i pewnie z niej skorzystam.

Podsumowując:
    Szukam:
    • pełnowymiarowych zdjęć zrobionych ww. obiektywami, szczególnie przy skrajnych ogniskowych (coś pośredniego mile widziane).
    • opinii od użytkowników

Nie szukam:
    porad, żebym sobie kupił "elkę" czy jakikolwiek inny obiektyw wyższej klasy, bo mnie na to nie stać (chwilowo mam nadzieję )

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Witam.
    posiadam c 28-135is usm i powiem krótko: bardzo dobry zakres na spacerki . Ostrzy szybko i celnie, no i cicho..a is też bardzo pomocny bo wiadomo ze jak się człowiek naspaceruje,popodnosi puszkę do oczu to i zmęczenie daje znać o sobie-rączki drżą wiecej niz zwykle,przynajmniej u mnie.
    Oczywiscie EF pasuje do 350-ki bo to pod pełną klatkę a EF-S specjalnie do takich niepełnoklatkowych przygotowany jest..
    A link do zdjęć? Proszę bardzo: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...max=none&res=3
    Na temat pozostałych szkiełek się nie wypowiadam,nie miałem i ...nigdy chyba nie kupię o takiej rozpiętości optycznej.Kiedyś miałem sigmę 28-200 jeszcze gdy miałem Pentaxa...i szybko się pozbyłem,w zasadzie na calym zakresie mierne zdjęcia były..
    ale cóż,czasem takie wystarczą ze spacerów
    Pozdrawiam
    jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 L/Lowepro SlingShot 200AW
    ..inne później

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ten kit co to go już masz to jest właśnie obiektyw spacerowy. Nie kupował bym nic bo żaden z tych obiektywów, które wymieniłeś nie da Ci nic więcej niż to co masz.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ten kit co to go już masz to jest właśnie obiektyw spacerowy. Nie kupował bym nic bo żaden z tych obiektywów, które wymieniłeś nie da Ci nic więcej niż to co masz.
    Jak to nie ??
    Kolegę denerwuje zmiana szkieł i chce mieć jedno o dużym zakresie ogniskowych.
    Optycznie? Zgodzę się z tobą, szału nie będzie.
    Canon 50D + dodatki

Awatar kruchy701
    Miasto
    Sulęcin ( lubuskie )

Thumbs up

witaj! sądzę że C.18-200 is to będzie dla Ciebie naj. wybór bo 28-135 to już zaczynasz dość wąsko a kończysz stosunkowo krótko. Raczej pozostaje sprawdzić tylko różnice między C. a S. O EF-S a EF napisał jarekb17. Jeśli chodzi o wyszukiwanie informacji nt. sprzętu to chyba troszeczkę za mało się starasz. Powodzenia i pozdrówki.

wd
    Guest

Domyślnie

@Janusz Body - kit jest 18-55, 70-300 sigma. A 18-200 daje mi możliwość "ściągania" zarówno bliskich jak i nieco dalszych kadrów.
    @jarekb - dzięki za linki i opinię. Sęk w tym, że chodzi mi o niezłe zdjęcia (nie perfekcyjne, nie profesjonalne). Wiem, że i m większa rozpiętość ogniskowych ty gorsza jakość na końcach, ale to jednak kusi Jeden obiektyw, bez konieczności przekładania, ale w miarę (podkreślam tyo "w miarę") przyzwoita jakość zdjęć.
    @kruchy701 - potwierdzasz moje podejrzenia Oczywiście będę szukał dalej. Kwestia wybrania własciwych słów kluczowych

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, czekam na dalsze

[EDIT]
    To jeszcze raz zapytam czy jest jakieś miejsce w Polsce gdzie mozna pożyczyć obiektywy Canona? Słyszeliście o czymś takim?
    Miło by było spróbować zanim się kupi
    Ostatnio edytowane przez wd ; 08-11-2008 o 22:38

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoshitaka Zobacz posta
    Jak to nie ??
    Kolegę denerwuje zmiana szkieł i chce mieć jedno o dużym zakresie ogniskowych.
    ....
    Tak to nie. Kolega ma zakres kit +70-300. W dwóch szkłach.

Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł to po diabła kupował lustrzankę? Kupowanie gównianego zooma 10x jest równie bez sensu jak kupowanie lustrzanki żeby nie zmieniać obiektywów. Każdy kto zadaje pytanie o obiektywy w rodzaju co kupić naprawdę powinien przeczytać to co daaaaaaawno temu muflon napisał tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12049 i który to wątek jest przyklejony. To jeden z mądrzejszych poradników jaki kiedykolwiek czytałem.

Mnie to denerwują takie posty jak Twój

Janusz,

wd
    Guest

Domyślnie

Mnie to denerwują takie posty jak Twój
    Mój No to już zapytać nie można? Wątek jest dla początkujących, więc miałem nadzieję, że najgłupsze pytania spotkają się co najwyżej z brakiem odpowiedzi.

Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł to po diabła kupował lustrzankę?
    Bo wszyscy teraz kupują
    A serio, to jednak jakość zdjęć jest nieporównywalnie lepsza (nawet z kita) niż w przypadku kompaktów. Poza tym mam chyba prawo być leniwy a przede wszystkim bać się zbrudzenia sensora przy zmianie obiektywów (a było już czyszczone ) No niestety, sam sie jeszcze nie nauczyłem czyścić i za każdym razem jak mam jakieś pyłki wyrażnie widoczne, to muszę iść do fachowca. Nie zawsze da się "przedmuchać". Czasem coś się przylepi na stałe

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wd2001 Zobacz posta
    Mój No to już zapytać nie można? Wątek jest dla początkujących, więc miałem nadzieję, że najgłupsze pytania spotkają się co najwyżej z brakiem odpowiedzi....
    A pod Twoim cytatem odpowiadałem?

Janusz,

wd
    Guest

Domyślnie

Nie chcę tu wojować ale zaczynałeś od słów "Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł ..." etc. więc jakoś tak nie byłem pewien czy to do mnie czy nie
    Dzięki za link http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12049
    Tak, jestem typem, któremu " bardziej pasowalby zoom" tylko pytanie jaki? Stąd mój post.

Tak naprawdę mogłbym sobie prawdopodobnie sam odpowiedzieć.
    Główny problem, to brak zdjęć poglądowych, pełnowymiarowych, przy różnych ogniskowych z ww. obiektywów. Dlatego szczególnie cenny jest dla mnie link, który podał jarekb17. Nie znalazłem tej strony w Googlach.

Ponawiam prośbę do osób posiadających ww. obiektywy o wrzucenie przykładowych zdjęć. Nie muszą być "artystyczne", może być "cyknięte przez okno" byle miało EXIF. Z góry dzięki za życzliwość.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów