40D - jakosc i niezawodnosc?
Witam!
Na poczatku chcialbym sie goraco przywitac! Prosze rowniez o pare informacji, ktor ulatwia mi zakup pierwszej lustrzanki. Obecnie korzystam z Canona S3IS.
Rozwazam zakup Canona 40D. Aparatu bede glownie uzywal do fotografowania rajdow, wyscigow samochodowych, ale rowniez (majac aparat) bede chcial robic jakies fotki pejzazowe, portrety. Najbardziej zalezy mi na ostrosci obrazu i dobrych kolorach. Co myslicie nad tym wyborem? Zastanawiam sie nad szklem 70-200f/4L. Aha, bogaczem nie jestem wiec od razu wszytkiego nie kupie, na poczatek myslalem o 50mmf/1,8 a L za jakis miesiac. Generalnie plan trzeba miec ;) A jak wyglada wspolpraca z obiektywami np. Sigmy?
Przeszukalem troszke forum i niepokoi mnie ilosc bledow, ktorymi nowe aparaty sypia. Jak to na prawde z tym jest? Czy sa one awaryjne, jak czesto sie to zdarza i czy jest to mocno wkurzajace? Serwis tez nie grzeszy. A jak jest juz po naprawie? Dziala czy nadal sa problemy? Nie chcialbym wydac sporo gotowki, a potem narzekac i nie miec aparatu.
Generalnie rozwaza jeszcze Nikona D90, wiec wybor aparatu to tez wybor systemu.
Jeżeli chodzi o finanse to na dzień dzisiejszy mam ok ~3000~4000pln, czyli na body, jedno szkło, karte i duperele powinno wystarczyć. A reszta z czasem.
Pozdr.
SinkER