Odradzam Metza. Kolega miał spore problemy. Widziałem osobiście nadtopiony dyfuzor. Po naprawie gwarancyjnej ją sprzedał i kupił 430EXII.
Wersja do druku
Pierwsze słyszę żeby komuś się dyfuzor nadtopił ,
prawda jest taka że METZ produkuje lampy dobre do pewnego poziomu, i mogę śmiało napisać że METZ 48AF-1 digital to bardzo porządna lampa błyskowa, może kolega miał jakiś tani model
METZ czy Canon
ja wybrałem Metza , nie ze wzdględu na cenę, choć to też miało wpływ , ale głównie dlatego że Metz to jest firma która głównie produkuje właśnie lampy , a canon lampy robi na dokładkę
inna sprawa , Metz48AF-1 ma liczbę przewodnią 48 a canon spedline 430 II ma 43, i przy tym Metz jest tańszy
Witam.
Mam pytanie: Czy ktoś używa Canon 450D wraz z Metz 48 AF-1?
Proszę o opinie dotyczące wspołpracy aparatu z lampą.
Canon vs Metz
Stawiam na Metza
Czy mógłby ktoś zamieścic fotkę z tym samym ciemnym kadrem zrobiona z lampa wbudowana i zewnętrzna tak dla porównania?
Od niedawna jestem posiadaczem 430ex II, oczywiscie ucze sie lampy zewnetrznej, ale z czystym sumieniem moge polecic te wlasnie lampke - szybko i cicho sie laduje, sposob zapiecia jest szybki i pewny, mocy wystarcza, jak na razie :)
Z lamp tylko Metz. Dlaczego? Bo ma to same funkcje co Canon + zawsze coś, a w dodatku jest tańszy. W wypadku Metz 48 AF-1 jest to złącze usb. Jak coś nie zadziała z jakąś puszką to na pewno metz udostępni update firmware do ściągnięcia ze strony. Sam posiadam 58 AF-1 i nie ma dla niej rzeczy nie możliwych, a dodatkowy palnik to genialna sprawa. Ja osobiście nie widzę powodu dla którego by kupić 430EX a nie Metza 48. Nawet mocniejszy jest:) Sprawdzałem komunikację między lampami Canon - Metz. Dogadują się bezproblemowo.