Poczytaj niejakiego Dizla na archiwum pl.rec.foto Dużo można się nauczyć.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
To już zupełnie inna sprawa :oops:Cytat:
Wersja do druku
Poczytaj niejakiego Dizla na archiwum pl.rec.foto Dużo można się nauczyć.Cytat:
To już zupełnie inna sprawa :oops:Cytat:
A czytalem czytalem... Szkoda ze wiecej nie ma ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Spoko, spoko, lepsze obiektywy o wiekszej rozdzielczosci beda, tylko... moze nie beda ze szkla. Do granic fizyki jeszcze nie dotarlismy. Nie dzis, nie jutro, ale w swoim czasie uda sie zrobic obiektyw o wiekszej rozdzielczosci. Tego mozemy byc pewni.
<wow> A czy mozesz powiedziec cokolwiek chociaz o kierunku poszukiwan tych usprawnien? Moze dla niektorych pytanie banalne, bo wiadomo, ze teraz przerzuca sie na...... , ale dla zacofanych fizycznie... tzn. z zaleglosciami w dziedzinie fizyki :D to moze byc ciekawa lekcja :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Chodzilo mi o to ze poszukuje sie teraz materialow charakteryzujacych sie np. wspolczynnikiem zalamania swiatla zupelnie roznym niz maja rozne gatunki szkla. Teoretycznie istnieje mozliwosc zwiekszenia rozdzielczosci nawet w swietle widzialnym dzieki zastosowaniu odpowiedniego materialu na obiektyw (musialbys poczytac sobie np. czym jest superlensing). Na razie to jeszcze teoria (sprawdzona!) ale juz pierwsze materialy tego typu powstaly choc bardzo daleko im jeszcze do zastosowania komercyjnego.
Wlasciwie caly aparat cyfrowy bazuje na "prostej" konwersji fotonow padajacych na matryce na sygnal elektryczny. Zastanawiam sie czy w przyszlosci aparat (choc to nie bedzie lustrzanka) bedzie w ogole mial obiektyw ze szkla. Moze sie bowiem okazac ze da sie uzyc cos lepszego w to miejsce co lepiej przenosi fotony do matrycy (jakis krysztal fotoniczny czy cos takiego?)
Wiecej informacji raczej nie bedzie bo to nie do konca moja dzialka, choc pokrewna.
...no i w ten sposob zjechalismy z watkiem na boczne tory :(
To co obstawiamy? Nowa jedynka czy cos miedzy 20'stka a jedynka?
No i ten kit... Co mogli tam dorzucic?
Nie mniej jednak, z mojego punktu widzenia - warto bylo. Dzieki za to krotkie wyjasnienie - o cos takiego mi chodzilo... co wiecej - zrozumialem nawet o czym mowiles! :)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Moje "źródła" mówią coś odmiennego. BTW, proroctwo już się częściowo spełniło w postaci zaniechania produkcji korpusów analogowych.Cytat:
A więc podobno ma być tak. Dla zawodowców zupełnie nowy korpus full frame i nowe telecentryczne obiektywy na wzór Olympusa, ale z nowym, ogromniastym bagnetem. Dla plebsu zaś kontynuacja linii EF-S.
I nic posrodku? :? . Motyla noga :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cos dla nieplebsu ktorych nie stac na profi przydaloby sie...
No i cos mi sie wydaje ze Jurek ma niestety racje... A moglo byc tak pieknie. Ale malo prawdopodobne jest by Canon dal amatorom taki "affordable full-frame" czyli pelna klatka w czyms jak 20D :sad:. Troche stracilem nadzieje na cos takiego.
Pojawia sie natomiast pytanie - co z eLkami? Te ktorych uzywamy obecnie beda musialy zniknac (w koncu to niby szkla dla zawodowcow a nie jakis pstrykaczy), a pojawia sie nowe z tym niby ogromniastym bagnetem. Czy znaczy to ze amatorzy sa skazani na - powiedzmy to szczerze - g*wniane obiektywy EF-S i nigdy nie doczekaja sie czegos porzadnego?