Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Nowe lustro Canona

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Nowe lustro Canona

Wszyscy snują domysły, lecz 5 godzin temu na dpreview pewien Angol napisał:

"Seems to be a hint in Photography Monthly (UK mag) this month. They've just launched their Photographer of the Year competition and have stated that they
    cannot reveal the overall prize as the camera outfit has not been officially announced yet.

All they've said is that

it'll be worth £2500 and if you win "you'll be using the latest kit."
    All of the prizes are to be supplied by Canon including an EOS350 kit for the winner of each individual round.
    The competition runs between now and December, so the new camera outfit must be planned to at least be available by then.

Czyli wysyp 20D na allegro

Skoro jest to konkurs ogłoszony przez gazetę nie sądzę, żeby "odwołali konkurs". Poza tym po recenzji nowego Nikona Askey wywołany prowokacjami do tablicy nie złamał się i "tylko się zgadza" ;-) że dobrze by było gdyby Canon jak najszybciej wypuścił nowe lustro: 1.3; 12MPx...

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Mozemy sobie gdybac, co powinien, a co nie. Jestem pewny, ze "szpece" z Canona zrobia tak, aby nie stracic ani $. Swoja droga, to zastanawiam sie, jaki "typ" uzytkownika, ma teraz najwieksze problemy ze znalezieniem odpowiedniej lustrzanki w zestawie Canona?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Mozemy sobie gdybac, co powinien, a co nie. Jestem pewny, ze "szpece" z Canona zrobia tak, aby nie stracic ani $. Swoja droga, to zastanawiam sie, jaki "typ" uzytkownika, ma teraz najwieksze problemy ze znalezieniem odpowiedniej lustrzanki w zestawie Canona?
    jak to jaki? ten ktory caly czas robi same gnioty i ktory nadal bezdyskusyjnie wierzy w pierwszenstwo sprzetu nad okiem...

czyli w praktyce 90% nabywcow
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak to ma stac 2500 funciakow to nie bedzie takiego duzego wysypu... Cos pomiedzy 20'stka a jedynka? Hmmm... EOS 3D? W kicie? Dziwne

Pozyjemy zobaczymy...

Jednak pytanie jedno... A lensy gdzie? Gdzie moje upragnione 24-70 f4 L?
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Jak to ma stac 2500 funciakow to nie bedzie takiego duzego wysypu... Cos pomiedzy 20'stka a jedynka?

Pomiedzy? Porownaj ceny
    http://www.unbeatable.co.uk/CatalogueItem_17602.html

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A widzisz W dolcach nieco inaczej wypada

Ale w sumie przeciez jedynki nie sa takie stare (jeszcze)... Nie wiem czy jest sens zastepowac ds'a wzgledem 12mpix nikona. Mozna by zastapic jedynke D, ale nikon swojego predkiego ma raptem 4mpix, wiec tez gora... No to jak?

Fakt ze Canon megapixeli na cemosa to teraz moze na luzie napakowac pare ton... Ostatnio pisali w jakims wywiadzie ze przy obecnej technologii (biorac rozmiar pixela z mniejszej matrycy jaka robia) moga na 36x24 wepchac 100mpix. Problem to ze zapcha to nieco elektronike i bedzie dawalo w efekcie spore pliki, a to nie koniecznie bedzie uzyteczne.

Dopiero by wylazlo na elkach jaka bida

Poza tym nawet biorac pod uwage ta cene, to nadal zostaje pytanie o ten kit...
    18-55 to tam raczej nie wrzucili...

Fakt ze nikon pare fajnych opcji to w tym 12mpix body ma... Ale Canona marketing tego raczej nie pusci tego przy akcesoriach posiadanych... Przeciez mozna drzyc kase za kawalek plastiku z wyswietlaczem zamiast timerek w body dorzucic paroma linijkami kodu w sofcie...

Nie wiem czy jest sens tak bardzo sie szarpac z robieniem mkIII. Bardziej logiczny by byl pomost jakis chyba w postaci trojki...

No chyba ze mowimy o kopaniu lezacego Wtedy zgoda... Robimy 24mpix jedynke, plus ta druga tak z 12 i mozna szalec

Moim zdaniem puszek dosc... Lensow wiecej chetnie bym zobaczyl...
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 03-06-2005 o 18:34
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Moim zdaniem puszek dosc... Lensow wiecej chetnie bym zobaczyl...
    No właśnie nie dość. Potrzebuje aparatu:

- szczelnego,
    - potrzebuje prawdziwego wizjera, który wreszcie umożliwiłby mi wykorzystanie FTM w droższych szkłach, w tunelu jest niemożliwe,
    - po urlopie z Ixusem w ręku potrzebuje spota,
    - większy lepszy jakościowo wyświetlacz, podczas powiększania tracimy czas a model się dekoncentruje,
    - AutoISO w trybie Av, Tv,
    - potrzebuję DNG, OpenRAW, dosyć mam selekcji zdjęć: te w ACR, te w DPP, te w C1.
    - zabezpieczenia matrycy/filtra przed paprochami

Nie koniecznie potrzebuje:
    - 8 fps,
    - wbudowanej lampy,
    - AI FOCUS,
    - A-DEP.

Można tak wymieniać aż doszlibyśmy do 1DmkII. Jest tylko kilka ale...

- puszka ma być względnie lekka (bateria LiJo)
    - niektórzy twierdzą, że mniejsza (?, po co)
    - zawsze będzie miło jeśli będzie kosztował mniej

Generalnie to nie mam MarkaII (wiem, że nie jestem sam) tylko z powodu wagi...

Co do szkieł: imo, po wyjściu aparatu za 2500 funtów muszą pokazać się "L-ki na EF-S"

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Co do szkieł: imo, po wyjściu aparatu za 2500 funtów muszą pokazać się "L-ki na EF-S"
    Wybacz, ale w to nie wierze. Canon raczej nie bedzie robic L'ek do pelnej klatki i L'ek do 1,3...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Tez bym chetnie widzial taki pomost miedzy 20D a jedynka. Moze ten hipotetyczny 3D by sie jednak pojawil?

A wymagania mialbym podobne jak gietrzy (jak widac troche ludzi byloby tym zainteresowanych wiec moze popyt by byl):
    - mniejszy crop! 1.3x bylby dobry
    - 8-10mpx, ale z wieksza bezstratna kompresja w RAW (trzeba oszczedzac miejsce na dysku)
    - JASNY wizjer, 98% krycia, eyepoint 20mm, 0.82x powiekszenie albo cos kolo tego w kazdym razie
    - wyzsza czulosc AF w ciemnosci
    - waga i wymiary jak 20D (zadnych "wbudowanych gripow"! nie chce mi sie nosic takiej cegly)
    - spot 2-3%
    - ISO 1600 z takimi szumami jakie ma 10D przy ISO 200
    - czas 1/8000
    - ISO w wizjerze i POKRETLO do zmiany ISO!
    - burst mode 5-6 fps
    - jeszcze fajnie jakby byl weatherproof

A czego nie potrzebuje w ogole? Wbudowanej lampy (zamiast tego niech wykorzystaja to miejsce na wizjer) i tych wszystkich zielonych kwadracikow, sloneczek, chmurek bo i tak tego nie uzywam (RAW wtedy nie dziala)

Ale i tak zdaje sobie sprawe ze to lista poboznych zyczen bo w koncu marketing wie lepiej co dla nas dobre :-(

Miasto
    USA

Domyślnie

W sumie kilka z tych wymagan ktore wymieniles sam bym chetnie zobaczyl w swojej puszce... Sam pewnie za jakis czas bym sie moze szarpnal na cos... Ale moze niekoniecznie w cenie 1D... Predzej wlasnie w polowie drogi od 20'stki.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Tylko kiedy? Patrzac tak na sigme czy olympusa to canon sprawia wrazenie ze spi bardzo mocno... Obiektywy sie musza pokazac, ale milo by bylo gdyby to zrobily szybciej... Pozatym cos dobrego... a nie przeroby starych analogowych gniotow klasy niskiej...

Mamy 21 wiek i rozrzut jakosci taki, ze nedzny plastik sie okazuje lepszy od topowych szkiel... Bez przesady... Naprawde tak ciezko cos zrobic dobrze? Zwlaszcza z taka kasa i doswiadczeniem jak ma Canon.

A co do tych ef-s'ow... Hm... Pod 1.3 to to juz troche moze nie pasowac... Ten crop 1.3 wogole taki troche... Ani duzo, ani malo... Przy obecnej technologii pewnie nie za wiele wiecej (w perspektywie kosztow calej puszki) moga tluc ff, wiec czemu nie?

Nic tam... pozyjemy zobaczymy... Trojki byly w analogach to pewnie beda i w cyfrach... Tyle ze ja nadal wole obecne puszki i wiecej lensow jak obecne lensy i wiecej puszek.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 03-06-2005 o 20:03
    ...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów