gietrzy - POPIERAM !!!
Nie ladnie panie moderatorze Vitez bany zakladac za prawde napisana na forum !!!
Kiedys dawales ostrzezenia - teraz walisz bany ?!
Wersja do druku
gietrzy - POPIERAM !!!
Nie ladnie panie moderatorze Vitez bany zakladac za prawde napisana na forum !!!
Kiedys dawales ostrzezenia - teraz walisz bany ?!
Takze popieram Gietrzy!
Paranoja jakas!
Moze sie tak laskawie towarzystwo skupi na merytorycznej i technicznej czesci watku a nie "popieraniem" banowania sie nawzajem? Takie "popieram" to 4 punkt regulaminu :mrgreen:
Tutaj sobie poczytaja a potem mozemy sie klocic dalej czy i kiedy lampa oswietla/doswietla...
http://photonotes.org/articles/eos-f...html#fillflash
Vitez, siebie tez zabanuj za ostatnie teorie o "poprawionych/popsutych L-kach" i serialach, bo są mniej więcej tyle samo warte.
Niech ktoś to wydzieli do innego wątku, ja jestem na modemie. Jak nie, to jutro sam to zrobię.
Ciężko wyciąć bo posty są JB i V są zazwyczaj na oba tematy naraz... Najwyżej możnaby je zczyścić z wzajemnych inwektyw.
No i doczekałem się przejżystej i zrozumiałej dla mnie odpowiedzi ;) Dzięki kuchateK.
Z tym robieniem zdjęć na "długich" czasach i na dróga kurtynę to wszystko ok, ale ale chdzi mi tu o czyto "praktyczną" fotografię raporteki = ludzi i raczej trudno by było uzyskać ostre zdjęcia przy takich czasch. Druga sprawa hm bardzo uciążliwym będzie używanie fel'a cały czas( 100x w kólko ;)), a to ma działać normalnie, że tak powiem bez kombinacji przynajmniej tak miałem na zwykłym analogu eosie 1 z lampą dedykowaną, tam ttl tu na cyfraku ettl zwykły nie 2 bo obiektyw raczej siermiężny ;), nie podaje info o odległości. Zresztą ktoś jósz tu na forum pisał, że i tak ulepszony w porówniu do ettl powiedzmy starszego.A co do ostaniego to się w całej rozciągłosci zgadzam człowiek robi zdjęcia, ale troche łatwiej jest je robić jak się wie jakiego efektu można się spodziewać ;)
Zyklon, cobyś się nie dał zamknąć w ramki czasów typu 1/30 , 1/15 czy choćby 1/2 wyjdą nieostre....
Zrób sobie kilka takich fotek z lampą (korzystając z FILL-IN) - zobaczysz, że mimo obaw są one jednak zadziwiająco ostre...(czasem ostre 'inaczej' ale ostre..;)) Czemu tak jest, pozostawiam Tobie do przemyślenia;)
Rysiaczek wydaje mi się że wiem co masz na myśli, chodzi oto że ilość światła "dopełniającego"( przy wspomnianych czasach) z lampy jest na tyle duża iż zarejestrowane tworzy ostry niezniekształcony obraz, jedynie obiekty będące w ruchu mogą być krawędziami lekko rozmyte. Ale co z oczmi, jeżeli osoba zamknie je na zbyt długi czas a nie tylko mrógnie to efekt może być nie ciekawy, nie sądzisz?
Ale jak mowię to tylko mi sie tak wydaje ;)
jest dokładnie tak jak mówisz:)
Co do oczu - popatrz na to z tej strony - jeżeli ktoś zamknie oczy na dłuższy czas, to w sumie nawet lepiej, że masz dlugie czasy - przy zwykłej fotce ten numer nie wyjdzie:) A efekty zaiste, 'ciekawe':P
Zyklon... masz 20'stke? Tam juz (w e-ttl II) nie ma takiej "dzikiej jazdy" z FEL'em jak wczesniej na 10D/300D (z e-ttl) wiec to nie jest tak ze trzeba "absolutnie zawsze". W zasadzie po zmianie na e-ttl II mozna zapomniec ze cos takiego jak fel bylo potrzebne.
Najlepsza rada to poswiec ze dwa komplety baterii na experymenty... Poznaj sprzet... Pofoc sobie po mieszkaniu/gdziekolwiek. Calkiem co innego sie oczytac a calkiem co innego sie pobawic...
A fel nie jest taki straszny jak go maluja... Po parunastu/dziesiecu fotach z lampa to prawie mimowolny odruch... Przy stosowaniu centralnego punktu AF'a banal... Ale to juz praktyka wyrabia nawyki... Jak czytalem o tym to tez to wszystko glupio/strasznie brzmialo...
Jedyny minus to, ze trzeba niektorym powiedziec ze nie blyskasz raz, albo ze zrobisz ze 3 foty zeby wybrac najlepsza :mrgreen: