Zamieszczone przez
miszaqq
powiem tak, skalibrowalem laptop DELL przy pomocy x-rite eye1 display2, rzeczywiscie roznica jest spora, tylko ze te kolorki zwlaszcza przy korrzystaniu z windy jakos tak srednio mi sie podobaja. Wiec wpadlem na taki pomysl zeby wywolac z RAW to samo zdjecie, probujac w nim osiagnac najbardziej nautralny rezultat i zamiescic jej tutaj, czy osoby z dobrymi skaliborwanymi graficznymi monitorami beda w stanie powiedziec mi wowczas ktore jest u nich prawidlowo wyswietlane ?
Wiem ze kalibracja laptopa to cudow mi zadnych nie da, planuje jakies eizo w tym roku, ale powoli. Czy sa moze jeszcze jakies inne testy ? ktorymi moge sprawdzic poprawnosc wykonanej kalibracji ?
Dodam ze dzisiaj bedziemy robili kalibracje na monitorku dell'a lcd kolegi motoko z forum i wowczas bede mogl powiedziec cos wiecej na temat kolorystyki i roznic pomiedzy tymi dwoma wyswietlaczami.
Generalnie odkrylem ze wczesniej (przed kalibracja) za bardzo przesycalem fotki, byly tez za cieple, mysle ze jak wrzuce dwie te same fotki wywolane pod roznymi ustawieniami to powiecie cos wiecej.