Moim zdaniem lepiej mieć 1200px wysokości niż 1050px, ale taki Eizo to już trochę kosztuje. Oczywiście jeżeli zdjęcia chcemy traktować poważnie ;)
Wersja do druku
Moim zdaniem lepiej mieć 1200px wysokości niż 1050px, ale taki Eizo to już trochę kosztuje. Oczywiście jeżeli zdjęcia chcemy traktować poważnie ;)
Lewy pasek narzedziowy photoshopa ma 63px szerokosci, czyli zajmuje roznice miedzy zwyklym monitore a panorama w tym przypadku 1600 a 1680. Jakos nie moge sie przekonac do tego zeby stracic 150px z wysokosci a zyskac tylko miejsce na ten pasek :-P jakis chyba niereformowalny jestem. Nie widze sensu zyskiwania 5% szerokosci dla 12% wysokosci, tym samym jesli dobrze to policzymy to 5 - 12 = -7% obszaru roboczego na panoramie w stosunku do zwyklego :-P a 7% to nie jest przeciez malo :-P Szkoda tylko ze tego paska nie da sie ustawic poziomo zamiast pionowo, chyba ze ja oczym nie wiem ;) Jak ja lubie takie watki gdzie mozna konstruktywnie porozmawiac na dany temat :D
dales mi Jac troche do pomyslunku! chcialem moja 19 eizo sprzedac i kupic jakies 20-21 panorame ale z rysunku ktory umiescil Muflon jakos mi to przeszlo... ten pomysl na 2 mionitory jest kapitalny! czy mozna jakos tak poustawiac system zeby chodzil na 1 monitorze a tylko photoshop byl dzielony na dwa? no i co trzeba jeszcze miec zeby jechac na dwa baty? ;-)
Wszystko mozna poustawiac tak jak chcesz - w pracy tez mam 2x19" (wlasciwie trzy, ale jeden z Suna ;-)), ale jest też obok stacja z 4xLCD i działa. Jedynym problemem w takiej konfiguracji może być porządna kalibracja - było coś o tym swego czasu na forum. Trzeba mieć kartę dual-head albo dwie pojedyncze.
W domu mam 20"CRT+19"LCD i też nie narzekam - choć w dalszej przyszłości chyba jednak się bańki pozbędę, na rzecz jakiegoś większego LCD.
w pracy mam 19" +15"(laptop) i przestrzen robocza niby wieksza a jednak nie da sie tego porzadnie rozplanowac. w domu 20" NEC'a i smigam az milo (panorama). jak muflon stwierdzil w poprzednim poscie, panoramka jak znalazl nadaje sie do foto, na zwyklym 4/3 zawsze mi sie troche dolu marnowalo
mozesz liczyc te procenty do konca roku ;-) kombinowac i gdybac a i tak nic to nie da - jak masz mozliwosc to sobie popracuj gdzies na panoramie przetestujesz i mysle ze sie przekonasz dosc szybko,
karte ktora obsluguje dwa monitory, jesli na M$ Windows to dodatkowo plugin do zarzadzania profilami dla wielu urzadzen - Microsoft Color Control Panel Applet i juz pozamiatane
No pewnie - http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/xxx/big.jpg - nie ma to jak 2560x1024px. ;)
Trzeba mieć kartę graficzną z dwoma wyjściami (Dual Head). Potem musisz ustawić w opcjach ekranu na DualView (dwa niezależne pulpity)i możesz rozmieszczać aplikacje na obydwóch pulpitach jak Ci się podoba.
Kurcze, okna narzędziowe PS'a wam przeszkadzają? Przecież jednym kliknięciem "tab'a" się je 'znika' ;-)
Co do proporcji ekranów monitorów, to trzeba pamiętać że kiedyś monitory były głównie do pracy z komputerem, a teraz coraz częściej używa się ich do oglądania filmów panoramicznych - zapotrzebowanie rynku wymusza działania producentów. ...i ma to niewiele wspólnego z dążeniem do ułatwienia PRACY.