Dla mnie jedną z ważniejszych rzeczy jest wybór ISO... tzn więcej stopni przez co łatwiej mi dobrać bo nie muszę z ISO800 skakać od razu na ISO1600 a mam kilka pomiedzy... ale każdemu coś innego się bedzie podobało.
Wersja do druku
Coz bylem dzis w sklepie... I chcac przekonac sie ostatecznie do 400d zdecydowalem sie na 40d... heh. Pewnie opozni to moj zakup sprzetu o 1-2 miesiaca, ale nie ma wyjscia... Zakochalem sie od pierwszego wejrzenia w 40d. Ergonomia, wyglad, jak lezy w dloni... Swietne.
Jest to klasa wyzej niz xxxD i cena rowniez jest wyzsza. Ale jest to zakup na lata wiec wole dolozyc ten 1-1,5 tys raz i cieszyc sie sprzetem wysokiej klasy.
Ja bym brał pod uwagę 450D z nowm kitem :). Wygląda że puszka ta potrafi produkować fajne obrazki. Myślę że jest ciekawą propozycją dla amatora. Noszenie ze sobą cały czas takiego kloca jak 40D nie jest przyjemnością (mam 30D i cenię sobie, że czasem mogę wziąć 350D i nie targać tylu kilo). Przy tym oferuje całkiem ciekawy zestaw funkcji jak na body z tego segmentu.
Rzeczywistym problemem tego aparatu jest jego cena. W tej chwili praktycznie porównywalna z 40D ale może stanieje zanim wejdzie do sprzedaży.
Cena 450D nie może być porównywalna z 40D.
Nie ma też co porównywać oficjalnej ceny 450D z TIP-ową ceną 40D. Życie to musi zweryfikować. Nie sądzę aby Canon dał te dwa aparaty w podobne ceny licząc, że 450D będą kupowali ci, którzy chcą mieć aparat o niedużych wymiarach i wadze.
Co do oficjalnych cen. Popatrzcie na http://www.sigma-foto.pl/ jaka jest oficjalna cena sigmy 30 1.4
...a jaka jest Polska cena 40D i 450D, bo w RF odpowiednio 980E i 700E za sam korpus?
40D jest w cenie 30D sprzed rowno roku (w maju zeszlego roku doszedl dosatkowo cashback 100E). Jezeli ktos zarabia pieniadze a nie oszczedza (np. licealisci) moze spokojnie zastanawiac sie nad seria dwucyfrowa zamiast pakowac sie w plastik kierowany do uzytkownikow kompaktow (vide: karta pamieci w 450D).
Najbardziej mnie denerwuja jednostronne porady uzytkownikow serii XXXD, ktorzy wspominaja tylko AF, obsmiewaja ilosc klatek na sekunde... a zapominaja/nie wiedza jak wygodnie uzywa sie korpus z kolkiem nawigacyjnym.
400D to dobry korpus, a 450D pewnie przetrze szlaki dla kolejnego semi-pro z matryca powyzej 10Mpx, ale ergonomia guzikowa nigdy nie dorowna nawigacji joyem i kolkiem!
Canon wzialby sie tez troche za system czyszczenia matrycy, bo 400 ma kiche a nie czyszczenie.N D60 konlurencji moze nie powala jakoscia fotografii, ale testuje nowy system zasysania kurzu do pulapki zamiast tylko "otrzasac" matryce.
30D !! i poczujesz ze trzymasz cos w rece... ;)
a na powaznie tez mialem taki dylemat.. fundusz kolo 2000zl i wybor miedzy 400D a prawie nowym 20D. wybralem 20D i jestem mega zdowolony, jak teraz biore w rece 400D w sklepie to utwierdzam sie w slusznosci tego wyboru:)
popieram iktorn92 NIGDY nie rob zdjec czarno-bialych z poziomu aparatu. masakrycznie obnizysz sobie potem mozliwosci, juz nawet nie odzyskania kolorow ale samego wygladu tego b&w.