Ktoś już pisał. Lekko używane 30D - chcesz to pisz mi pm, za 1800 - 1900zł.
Wersja do druku
Ktoś już pisał. Lekko używane 30D - chcesz to pisz mi pm, za 1800 - 1900zł.
Co do "pierdół" to jeszcze iso w wizjerze na stałe + dedykowany przycisk, poprawiony grip, "My menu". Co do Af-a to wygląda na to, że w środku jest podwójny krzyżowy, a całość została przeprojektowana.
Tutaj jest szczegółowy opis zmian :).
Amator może nie zauważyć różnicy. Przecież 400D też dobrze robi zdjęcia.
Cały czas odnosze się do amatorów, nie pół- lub pełnych profesionalistów.
Nie przesadziłem. Krzyżowy centralny punkt działający ze szkłami o jasnośći 2.8 to poważna zmiana. No ale docenią ją tylko ci, co mieli okazję do porównania jak działa AF na zwykłych punktach a jak na krzyżowych :roll: , no i jeszcze trzeba mieć takie szkło 2.8 (Tamron 17-50 2.8 da zauważalnie lepszy, precyzyjniejszy AF na 450D i centralnym punkcie niż na 400D i centralnym punkcie).
Aha i pojawia się standardowy problem - najwięcej krzyczeć będą w tym wątku takie osoby:
- ci co niedawno kupili 400D nie będąc świadomymi 3450D
- fanatyczni posiadacze 400D
- ci co chcieli by mieć 450D ale ich nie stać i kupią 400D (ci najbardziej będą przekonywać że warto te kilkaset zł dołożyć do szkła, a ja będę uparcie twierdził że warto wziąć większy kredyt po prostu 8) ).
Standardowy bo tego typu wątków pamiętam juz mnóstwo od czasów 10D vs 300D lub 10D vs 20D 8) .
historia zawsze sie powtarza, jak byly pytania o 400D to wielu posiadaczy 300 lub 350 przekonywalo do swojego i krytykowali 400D. Sam mam 400D i musze przyznac ze 450D wnosi duzo dobrego i jest warta tych 500PLN wiecej.
Poczekajmy na testy zaszumienia. Jesli nic strasznego nie wyjdzie to 400D wg mnie nie bedzie miala zadnych zalet w stosunku do 450.
Vitez to z tym kredytem to trafne spostrzeżenie. W ogóle to ja osobiście bym nie kupił 40D gdyby nie pewien fakt nagłego - sporego przypływu gotówki :-P Ale w sumie taka prawda, że jak bym miał 30D to i tak bym nie narzekał ;-) Co do 400D a 450D to jednak już jest większa różnica sprzętowo porównując 30D a 40D. A i cenowa mniejsza także wg. mnie warto jednak dołożyc do 450D