Dzieki , dzis zaczynam trening z rawami :)
Wersja do druku
Dzieki , dzis zaczynam trening z rawami :)
Ja również mam pytanie związane z ustawieniami balansu bieli. Większość aparatów cyfrowych dostępnych na rynku ma opcję ręcznej nastawy tego parametru. Gdzieś czytałem, czy też słyszałem, że najlepszym sposobem na uzyskanie nieskazitelnej bieli jest zrobienie zdjęcia białej kartki papieru w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, np. w słoneczny dzień. Mam jednak pewną wątpliwość... Czy ta metoda jest na pewno tak skuteczna jak ludzie twierdzą?
Co prawda, nie narzekam na AWB, ale jeśli można - niewielkim kosztem - uzyskać jeszcze lepszy balans, to chciałbym dowiedzieć się, jak można to zrobić.
Rozumiem, że umieściłeś świadomie swój wątek w dziale dla poczatkujących - ale to nie zwalnia z przeszukania forum ;)
Wątek o balansie bieli powinien być "MUST TO READ" dla wszystkich bawiących się fotografią cyfrową a odwiedzających to forum.
Janusz naprawdę bardzo przystępnie wszystko opisał - prościej się nie da ;)
Nie ma sensu niepotrzebnie wałkować już rozwałkowany temat :-)
EDIT: jak już się kilku z Was uparło przy tej nieszczęsnej białej kartce papieru - to kolejny cytat z podlinkowanej strony pod rozwagę:
JANUSZ BODY:
"Custom WB – czyli balans bieli ustawiany „na wzorzec” w postaci białej kartki papieru. Pomysł producentów raczej z gatunku „jak zepsuć dobre zdjęcie” z zupełnie nieznanych przyczyn zastosowany również w kamerach z „górnej półki” typu 5D. Przyczyny zapewnie rodem z tej samej półki jak „Direct Print” w 5D. Chłopcom w biurze projektowym zostało trochę luźnych gadżetów, z którymi nie bardzo wiedzieli co zrobić to je powrzucali do puszki za 3000 USD. Znowu coś dla robiących w RAWach zupełnie nieprzydatne. Zupełnie nie rozumiem dlaczego i po co ktoś kto kupił aparat z możliwością zapisu 12 bitów na kanał miałby z tych 12 bitów rezygnować i pstrykać 8 bitowe jpegi. Ale jak już, ten ktoś musi to robić to zauważę że:
- instrukcja obsługi dość wyraźnie mówi o białej kartce białego papieru. Zwykły papier gazetowy, kserograficzny itp. nie jest idealnie biały. Zwykle szybko żółknie i do celów WB nadaje się „średnio”. Jeśli już to lepiej jest mieć kawałek papieru fotograficznego. Jest „bielszy” i nie powinien tak szybko żółknąć."
Raw- nie jest widze taki trudny , mozna niezle pokolorowac zdjecia zwlaszcza mieszkajac w granitowym (szarym) miescie to nie lada bajer :) a inne sposoby tez wyprobuje by miec jakies doswiadczenie i wiedze
Wracając do WB, białej kartki, ręcznego ustawiania etc.
Z każego narzędzia należy korzystać świadomie, wówczas nie będzie problemów. Czasami biorę próbkę do ustawienia ręcznego balansu bieli z moich starych szarych dżinsowych spodni. Jeśli się wie czego się można spodziewać.
Rawy to bezsprzecznie dobrodziejstwo, ale czasami tęsknię jednak do jakiegoś inteligentnego automata, który wyplułby dobre fotki bez ślęczenia nad setkami ujęć, mnie zostawiając ewentualne poprawki kadrów.
Zgadza sie prawie 200 a 100 jesli z podwojnym zapisem
witam
mam taki dziwny problem z caonem 30d. na ustwaieniach automatycznych wariuje mi balans bieli barwiąc mi zdjecia na żółto. robiłem identyczne zdjecia canonem 30d oraz 40d w identycznych warunkach w tym samym miejscu i czasie. zdjecia z canona 40d są naturalne moje z odcieniem żółtym.
do tego jak zaczynam robić zdjecia w studio przy światłach to już jest kompletna masakra... kolor żółty kompletnie atakuje zdjęcie. nasila sie to jak zaczynam bawić sie cieniami.... nawet jak ustawię aprat na temeraturę lamp., nic się nie zmienia
wysłałem aparat do serwisu canona ale on rzecz jasna problemu nie widzi. może mi ktoś coś poradzić moze ktoś spotkał sie z identycznym problemem???
jakies podpowiedzi bo mam już dość !!!!!!1
dziękuję za wszelkie podpowiedzi
www.google.pl wpisac "balans bieli site:canon-board.info"