a która z wymienionych aplikacji ma możliwość nagrywania zadań i przypisania do zadania przycisku funkcyjnego?
Wersja do druku
a która z wymienionych aplikacji ma możliwość nagrywania zadań i przypisania do zadania przycisku funkcyjnego?
Gimp ma możliwość tworzenia skryptów opisujących zadania, ale to chyba nie jest zbyt proste. Nie wiem, bo nie robiłem :)
A jest gdzies w sieci jakieś zestawienie/tabela dostepnych funkcji w Photoshop CS v Elements + krótki opis ograniczeń w wybranych funkcjach Elements ?
Trochę odkop, bo aż 6 lat minęło :O no ale się dołączę, i może trochę odświeżę temat :p Jak się dzisiaj sprawa ma na rynku programów do obróbki zdjęć? Czy jest cokolwiek co może uniwersalnością dorównywać PS CC/CS6 i nie wymagające abonamentu?
Adobe Photoshop Elements, Corel PhotoImpact, Gimp oczywiście.
Dziś większość obróbki można wykonać w odrawiaczach. LR jest tani, popularny(najwięcej tutoriali), wszechstronny i dobry. Ze swojej strony polecam jednak C1 v7PRO. Można to uzupełnić niedrogim programem photoshop elements, który zawiera wiele narzędzi np. do retuszu. Co mnie bardzo zaskoczyło jest clone stamp, healing brush, highpass filter a nawet liquify(!). Jeśli to za mało można za symboliczną kwotę odblokować bardzo dużo funkcji z pełnej wersji photoshopa za pomocą About Elements+.
Jeśli ktoś wykonuje jednak bardziej zaawansowaną obróbkę - sporo korekt lokalnych, sporo warstw dopasowania, zaawansowane techniki retuszu, korekty koloru, konwersji do BW, wykorzystuje tablet graficzny... to (pełen) photoshop ciągle pozostaje bezkonkurencyjny :)
Lightrooma posiadam, i do zdjęć jest bardzo dobry ;) Jednak kiedy czasem się bawiłem różnymi próbnymi wersjami Photoshopa to mimo że nie pewnie nie wykorzystywałem nawet 5% jego możliwości, to zachwycała mnie wygoda i przejrzystość, no i możliwość edycji właściwie wszystkiego... Chciałbym mieć program który były kombajnem do każdej grafiki, a nie tylko do zdjęć. Zainteresowałem się Paint Shopem Pro, ale mimo wszystko ma sporo mniej opcji niż PS... W Elementsach jeszcze gorzej, a do Gimpa się jakoś nie mogę przekonać no i niestety nie obsługuje 14bit kolorów :/
Spróbuj photoshop elements + rozszerzenie elements+ (link w moim poprzednim poście). Oczywiście najlepiej po prostu kupić pełnego photoshopa CS6 albo subskrybować CC :) Czasami na allegro można kupić trochę taniej jakąś starszą wersję (np. jakiś czas temu widziałem CS5 za 1500zł), albo jeśli jesteś uprawniony wersję EDU za mniej niż pół ceny.