Co by nie mówić Praga jest ładna jednak kolory są do bani.
Dodam, że żadne z tych zdjęć nie było obrabiane.
Wersja do druku
To jest JPEG z 5d i 24-105 4 IS L. Praga i może to samo miejsce[inna ogniskowa ale trawy zielonej jeszcze nie było],poszukałem specjalnie.Nie obrabiane.Sprzęt na spacer full wypas.Widzisz duza róznicę:?: :idea: Pozdrawiam:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze raz,[to samo miejsce i sprzet ]i wg mnie kolory:idea: Pozdrawiam:-)
@janmar wiem do czego zmierzasz jednak jest małe ale. Twoje zdjęcia były robione w brzydki pochmurny dzień.
Za to moje w słoneczny lekko pochmurny a tonalnie wyglądają bardzo nieciekawie.
Wiem, że zdjęcia powinny odwzorowywać jak najwierniej fotografowane otoczenie jednak jeśli ja muszę obrobić zdjęcia aby wyglądało tak jak wtedy to chyba nie tędy tu droga.
Droga wiedzie do innego obiektywu... Kit C18-55 to raczej kiepska optyka, a matrycy 350D trudno coś specjalnego zarzucić.
Jak będziesz miał okazję, to podepnij lepsze szkło, zobaczysz różnicę bez zabawy na kompie. Nie wiem, jakie masz obiektywy do Zenita, ale z tanią przejściówką mógłbyś nawet te podpiąć i zmasakrują kita bez dwóch zdań :-)
Pozdrawiam
Witaj!
Kolego nie to ładne co ładne, ale to co się komu podoba! :) Ty smakujesz w mocno nasyconej kolorystyce, ktoś inny w bardziej naturalnych barwach. Myślę, że próby ze zmianą obiektywu to dobry kierunek, ale przede wszystkim "postprodukcja" :) Poza tym zbyt lekko prześlizgnąłeś się moim zdaniem po możliwościach własnych ustawień nasycenia w samym body. Coś za bardzo nie chce mi się wierzyć, że te zmiany są mało znaczące. Kiedyś, testując swoją 30-tkę zrobiłem kilka fotek z różnymi nastawami w porównywalnych warunkach pogodowych. Wierz mi, różnice pomiędzy nimi jeśli chodziło o nasycenie kolorów były znaczące :) Podobnie rzecz się miała przy 400D. Dziś mam odebrać 5D i tez zamierzam to sprawdzić, ale tylko dla zaspokojenia własnej próżności, gdyż dawno przesiadłem się na RAW-y. To naprawdę bardzo wygodny i elastyczny format. Chcesz "kapiącą kolorystykę" - męcz RAW-y.
Pozdrawiam
wolfikx: Powiem za kolegami: przekonaj się do RAWów. Nawet p. Tomaszewski na EOS Discovery do tego namawiał. Wiem, że może ambicjonalnie chciałoby się zrobić idealne zdjęcie prosto z aparatu, ale potraktuj to jak obróbkę chemiczną negatywu. Jpg to taki polaroid ;-)
Co do użytkowania RAW-ów postaram się przekonać ale za tym idzie pogłębienie wiedzy. Mam kurs LYNDA Photoshop CS3 więc dogłębnie przestudiuję ten temat.
Na razie mam spore doświadczenie w photoshopie z ogólna obróbka gotowych fotek jpg-a i przeważnie 'podkręcałem' zdjęcie m.in. krzywymi.
Jednak jeśli RAW pozwoli mi dostroić ustawienia już po zrobieniu zdjęcia będzie to rozsądniejsze wyjście.
Powiem za kolegami: przekonaj się do RAWów. Nawet p. Tomaszewski na EOS Discovery do tego namawiał. Wiem, że może ambicjonalnie chciałoby się zrobić idealne zdjęcie prosto z aparatu, ale potraktuj to jak obróbkę chemiczną negatywu. Jpg to taki polaroid
To co Ci Maciek[Pardon Soul man]powiedział to święta prawda.Tez przechodziłem po x lat z analoga.Powiem krótko.Posłuchaj Maćka.[I nie tylko]
Pozdrawiam.Przecież umiesz pstrykać,prawda.?
Jednym słowem przy korzystaniu z RAW-ów mogę odpuścić sobie AEB??