Nie nie mają
Wersja do druku
Nie nie mają
A to sobie nadziei narobiłem, zasugerowałem się opisami...
Interesuje mnie temat 50tki 1.4, bo sam ten zakup rozważam (z odwiecznym dylematem "a może 50/1,8") - i nomen-omen, mam puszkę 350D. Z chęcią bym obejrzał sample z tych mydeł, o których piszesz,tomek1906 ale wywala mi: "Wybrany plik lub album nie istnieje!". Masz szansę poprawić te linki?
Właśnie oglądałem 50 1,4 w sklepie, nie miałem statywu, a z ręki trudno o miarodajny test. Powiem tak, nie zachwyciła mnie do końca. Waham się. Wracam jeszcze raz na test z chwile.
A więc kupiłem. Wybrałem z dwóch. Pierwsza wydawała mi się nieco mydlana, choć warunków na dobry test w sklepie nie było. Pierwsze wrażenia: AF dość szybki i cichy. 1,4 mydli, od 1,8 bardzo poprawnie, od F2 całkiem ok.
Poniżej mała próbka właśnie na F2. Ciemny pokój, mała sufitowa lampa: 2x40, ogólnie ciężkie warunki, a efekt taki:
Ja jestem z tego obiektywu naprawdę zadowolony. AF co prawda się myli, ale na tyle rzadko, że można to jakość przeżyć. Co do ostrości, to 1.4 jest jak najbardziej akceptowalne.
Poniżej zapodaje zwykły, bez obróbki pstryk na 1.4. Wyostrzanie w aparacie ustawione na 0.
Ostrość ustawiana na koniec napisu "Knightsbridge" w białej ramce.
http://img148.imageshack.us/img148/3199/mg0726cbn8.jpg
Himi, starczy tych ibupromów i walkmanów. Idź rób zdjęcia :)