dla niedowiarkow
http://canon40d.dpnotes.com/noise-te...-vs-canon-20d/
chyba golym oczkiem widac wedlow mnie 20d iso 1600 40d iso 1000:)
a i balans zajefajniejszy jak na AWB
Wersja do druku
dla niedowiarkow
http://canon40d.dpnotes.com/noise-te...-vs-canon-20d/
chyba golym oczkiem widac wedlow mnie 20d iso 1600 40d iso 1000:)
a i balans zajefajniejszy jak na AWB
dokladnie jak piszesz kolo zinterpretowal na swoj sposob:)
i jeszcze jedno moje subiektywne odczucie ze pomimo chlodniejszego balnsu w 40d szum i tak jest mniejszy co powienno chyba przewazac na rzecz cieplejszego zdjecia
ponadto fotki zciagnolem w psie ustawile poziomy jak nalezy i dopiero porownalem
ale tu cos wygrzebalem nie wiem czy bylo:)
http://canon40d.dpnotes.com/40d-high-iso-crops/
niezle to wyglada
Tyle że pamiętać należy, że jednak Nikon i Sony mają przewagę z tym cropem 1.5. U nich przy 12.3 Mpx-ach rozmiar pixela jest 5.4 (mikrometra) u Canona przy 10.1 jest 5.7. Prawie takie same. Nie wiadomo jaka jest efektywna powierzchnia ale podejrzewam że pewnie taka sama. Po prostu fizyki się nie przeskoczy. Gdyby Canon upchał w obecnej technologii CMOS tych 12 Mpx na swoim cropie to szumiałoby jeszcze więcej :(. Przy czym rozmiar powierzchni światłoczułej pixela w 20D i 40D jest taki sam także szumy będą na bardzo podobnym poziomie. Natomiast ciut większa rozdzielczość da pewna przewagę w detalu więc powinno być dobrze.
no tak ale jaki problem zeby canon zrobil sobie crop 1,5 czy nawet 1,45 ;) nie sadze zeby EF-s na tym ucierpialy, ale oni wola potajemnie zanizyc iso i napisac ze usprawnili zbieranie swiatla poprzez nowe mikrosoczewki, przeciez to sa zarty z uzytkownikow... a swoja droga zamiast powiekszyc delikatnie matryce to jej powierzchnia jest mniejsza jak w 20d...
Tak i przestawiać wszystkie linie produkcyjne. Być może robić nawet nowe steppery i zwiększyć o 1% sprzedaż wydając majątek - kompletny bezsens. Co od EF-Sów to też nie jestem taki pewien, bo patrząc na jakość co poniektórych obiektywów na brzegach to z tym "nie ucierpieniem" mogło by być kiepsko. Co do zaniżania iso to IMO bzdura. Po prostu jest jakie ma być i koniec. W 30D był bonus teraz go nie ma i tyle. Nie rozumiem też Twojego biadolenia "że żarty" no po prostu tak jest, że jest taka sama powierzchnia użytkowa pixela ergo szumy na bardzo podobnym poziomie co testy i porównania pokazują.
Z tego co widać obecnie to marketingowo crop 1.6 właśnie przez coraz bardziej obecnie wyśrubowany rozmiar pixeli był strzałem w nogę Canona i to być może stanowić dla nich problem. Oby stanowiło, bo to ich zmusi do dalszych prac nad matrycami, a nie odcinania kuponów od dotychczasowych osiągnięć.
To że 20D nie ma ISO1000 to wiadomo, nie oznacza to jednak że tak nie można subiektywnie odbierać poziomu szumu jako trochę większego niż na ISO800 czyli właśnie ~1000. Jeśli jest odwrotnie to oznacza że wg ciebie szum 40D przy ISO1000 jest taki jak w 20D przy ISO1600, czyli 40D szumi o 2/3EV bardziej?
Co do balansu bieli to na zdjęciach o cieplejszej temp. barwowej szum widać bardziej bo kanał czerwony ma dużą luminancję a w matrycy bayera jest rejestrowany tylko przez jeden element światłoczuły na piksel (zielony przez dwa) więc szum będzie widać większy właśnie na czerwonym kolorze. Kiepskie rejestrowanie koloru czerwonego to zresztą jedna z bardziej znanych, przypadłości 'cyfrówek'.