Może dziwny jestem, ale ja nie chcę, żeby fotka z aparatu wyglądała przesadnie ostro i kolorowo i jeszcze była odszumiona. Chcę, żeby zawierała maksymalnie dużo informacji o obrazie, resztę zrobię sobie sam. Tak jak lubię.
Wersja do druku
Może dziwny jestem, ale ja nie chcę, żeby fotka z aparatu wyglądała przesadnie ostro i kolorowo i jeszcze była odszumiona. Chcę, żeby zawierała maksymalnie dużo informacji o obrazie, resztę zrobię sobie sam. Tak jak lubię.
@solti
no widzisz ja z zazdroscia spogladam na 50/1.8 nikona
i zeby jakos moc sie zblizyc do tego efektu musze wydac 3x wiecej ... denerwuje mnie podostrzanie nie mam jednak obecnie innego wyjscia.
fret
gdyby bylo tak pieknie to kazdy z nas robilby kitem a cala reszta z rawu ;) ja chcem dobrej jakosci juz na poczatku a pozniej zrobie sobie drobne korekty
Panowie, a moze ustawilibyscie sobie tak sharpness na plus w puszczeczkach?
Ja zdjec fullres nigdy nie wyostrzam. Jedynie po zmniejszeniu, ale to oczywiste.
emisiaczek, nie zrozumiałeś. Ty nie chcesz dobrej jakości tylko nienaturalnej ostrości i przesadzonych kolorków :) Mam jeszcze starego A80, gdybyś Ty wiedział jakie on ma kolorki i jaki jest ostry... :) Ze zdjęciami jest trochę jak z muzyką. Jedni lubią naturalne brzmienie, a inni podkręcają basy i soprany, bo dla nich tak jest pięknie... :)
@fret
mlody jestes widze, mam na stanie nie jeden kompakt i doceniam ich wartosc oraz fotki jakie nimi kiedys robilem
@solti
nie moge jestem fanboyem canona ;)
Dzieje się tak, bo niestety każdy jest w stanie ocenić ostrość, natomiast nie każdy widzi, bądź nie zwraca uwagi na inne czynniki (kontrast, kolory, aberracja, dystorsja, winietowanie, pracę pod ostre światło itp.), które są dla mnie dużo ważniejsze. Po co mi super ostre szkło jak nie będzie kontrastu, czy oddanie kolorów będzie kiepskie? Zdjęcia z mojego 17-40 po delikatnym podostrzeniu w PS wyglądają równie imponująco co z T17-50, kolorystyka natomiast w canonie jest znacznie lepsza.
Jeżeli nie stać Cię na canona, a nikon jest taki ostry i wogóle cool, to nie widzę problemu, zmień puszkę. Ważne jest żeby być zadowolonym ze sprzętu a nie kochać mercedesa a tęsknić za bmw.
nie widzisz problemu bo chyba nigdy nie sprzedawales elektroniki ;) musialbym sprzedac sprzet za bezcen i doplacic ... bledne kolo
Zwłaszcza że tę kolorystykę jest dużo trudniej nadrobić niż ostrość.
Wiem. To jest smutne. Wszystko tanieje - zwłaszcza używane - zastraszająco. Może być jednak tak, że dla tzw. świętego spokoju i zdrowia psychicznego warto stracić.