Co to są te nowe Superie 400 (CH10) o których piszesz ?
Wersja do druku
Co to są te nowe Superie 400 (CH10) o których piszesz ?
Ja robilem tam na Kodaku 200 Color+
Po wywolaniu na papier byłem super zadowolony. Skany (niestety z papieru) masz tutaj: http://www.trekearth.com/members/zeb...frica/Morocco/
Z Twojego zestawu szkieł najbardziej przydatne bedzie 70-200/4L
Baw sie dobrze
zeber
Obecnie xtra400 ma na krawędzi co jakiś czas symbol CH10 wypisany.
Dawniej w tym miejscu było widać ,,CH 7''. To chyba jakieś oznaczenie wersji czy nie wiem czego.
Te CH7 sprawowały się fajnie na 400, nowsze - CH10 jakoś tak inaczej... Ale wypstrykaj parę rolek, naświetl, prześwietl, niedoświetl (tylko pamiętaj która klatka jak była), to wszak nie drogie jest i sama zobaczysz.
No to drążę temat: na czym polega ta specyficzność? Bo o ile mi wiadomo - to on nie wymaga żadnej czarnej magii ani podczas fotografowania, ani podczas wywoływania (o ile chemia w labie jest chemią a nie zupą sprzed 3 miesięcy, która szkodzi równo wszystkim kliszom)
Pracujesz w labie? Serio pytam.Cytat:
Kłopot w tym, że wywołać dobrze ten materiał potrafi naprawdę niewiele labów, nawet wśród tych, które radzą sobie zupełnie dobrze w przypadku bardziej popularnych filmów.
J
Świetne zdjęcia, jakimi szklami operowaleś w trakcie pobytu w Maroku i jaka najbardziej ogniskowa się sprawdza ?
70-200/4 nie mam ale może w odleglej przyszlości.
Mam jeszcze pytanie ( nie moje ,znalezone w portalu Travelbit ale które odnosi się do calego wątku )
"Poogladalem Twoje zdjecia z Maroka,fajne.Chcialem Cie zapytac czy duzym problemem jest fotografowanie ludzi?wlasciwie wszystkie relacje to potwierdzaja."
W Twojej galerii praktycznie są same portrety .
Jesli mozesz podaj kilka praktycznych rad odnosnie fotografowania
Pozdrawiam
Generalnie jest tak że jak nie jesteś natretny to wszedzie i kazdemu zrobisz zdjecie. Teraz sprawa jest ułatwiona z cyfrowymi aparatami, bo kazdorazowo mozesz pokazac modelowi jak wyszedl - a to otwiera juz furtke do sesji zdjeciowej. Jezleli natomiast przyjmiesz postawe: jestem duzy, jestem bialy i wszystko moge - to najprawdopodobniej obskoczysz kamieniem.
Objektywy nie byly super wyszukane: Tamron 75-300 (jako glowny) i Canon 28-135 IS
pozdrawiam