Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Filmy do Afryki -Maroka

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Filmy do Afryki -Maroka

Witam
    Posiadam dwa aparaty analogowe Canona jeden 500N oraz 33.
    W wakacje wybieram się do Maroka i tak się zastanawiam jakie by tu
    filmy zabrać ze sobą.
    Wiem napewno że biorę nagatywy oraz slajdy.
    Z negatywów to tak myślę nad Fuji Real 100 tego naj więcej ,następnie
    trójpak Superia X-tra 400 , parę sztuk Kodak Elit Color 100 , Koniki
    VX 100 oraz b&w negatyw Kodak Profesjonal BW 400CN .
    Co myślicie o takim wyborze negatywów na plaże , pustynie , ciemnych
    zaluków dużych kontrastów .
    Negatywami chcę fotografować mięzy godz. 10.00 a 16.00 .
    Z sladów to przymierzam się do Provi 100F,Sensji 100,Astia 100F,Kodak
    Extra Color 100, plus do tego slajd B&W FomaPan 100 z każdego po pare
    sztuk .
    Slajdami chce robić od wsch.do 10.00 i od 17.00 do zach.
    Co myślicie o takim wyborze slajdów i że chce o tych godzinach
    fotografować ?
    Poproszę o opinie i sugestie na temat mojego wyboru oraz turystów
    którzy mają doświadczenie z takim kontynentem oraz filmami.
    Do 500N negatyw , 33 slajd ze szkiel posiadam stalki 24/2,8 ,
    35/2,50/1,8,85/1,8 oraz 70-200/4L.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Anna12_03 ; 25-07-2007 o 00:32

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

VX to sobie stanowczo odpuść!Zresztą juz nie produkuja tego negatywu,chociaż gdzieś jeszcze mozna go spotkać.Ale jest mizerny.To juz lepiej superię 100.Jeżeli chodzi o Fuji 400 to pytaj o PRESSpaki-pakowane po 20szt.Zdecydowanie lepsza emulsja niz w 3pakach(ostatnio się duzo pogorszyły).Reala oczywiście najlepsza z negatywów.A slajdy-kodaka np ELITE COLOR są fajne i mają ciepłe kolory.A z Fuji to provia 100F b.dobra.
    Ostatnio edytowane przez Rafał32 ; 25-07-2007 o 15:33
    Aparat Foto

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

chcesz zabrac wszystkie wymienioe rodzaje filmow ???
    Z moich doswiadczen z robienia zdjec w Iraku wyniklo ze najlepiej bylo robic na PROVI 100F naswietlanej na 160, velvie niestety zabijaly koszmarne kontrasty wiec przy jej uzyciu trzeba sie mocno pilnowac. Z negatywow do kontrastowych scen polecam NPH400 (ten "slubny") albo Reale ale u tez uwaga z kontrastami.

Wez mniej rodzajow filmow ale stosuj je z glowa.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

za duzo filmow... wez wiekszosc reali, na prawde rejestruje duzo. ze slajdow polecam velvie 100f. a jesli cz-b, to np ilford fp4+ albo cos takiego. skup sie na jednym rodzaju, potem bedziesz mial dziwne efekty.
    ja z powodzeniem uzywam kompletu jak nastepuje: reala, velvia100f, jesli trzeba cos czulszego to nph400 i provia400f, zas w cz-b jak nastepuje panf, fp4, hp5, z mocnym wskazaniem na hp5. to oczywiscie dotyczy wyjazdow. portret tylko na portrze VC
    Martin Gorczakowski

Bywalec

Domyślnie

Ja bym zabrał : provia 100F i kodak 100VS i Reala
    Canon Rulezzz

Uzależniony

Domyślnie

A ja z kolei bym polecił z slajdów Kodaka. IMO lepiej sobie radzi z ciepłymi kolorami niż Fuji. Ogólnie to gorszy film, ale egipskie piaski bardziej mi się z niego podobają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po cóż tyle różnych filmów ?
    Zresztą koledzy już napisali co warto wziąć.
    A ja za to bym zabrał tylko Provię i robił zdjęcia od 16 do 10

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam
    Macie racje za dużo tego , muszę się skupić na dwóch filmach negatywowych oraz ze na dwuch slajdach .
    co powiecie na slajd Kodak
    Extra Color 100 do Maroka oraz druga opcja to Provia 100F. Wypstrykalem troche tych filmów jak i Kodaka i Fuji ale boję się o kontrasty sporo cieni ,jasne powierzchnie i tak ogólnie inny klimat niż w Polsce do robienia zdjęć nie rochodzi mi się o tem. lecz o kontrast , barwe otoczenia.
    Tutaj jakoś sobie radze ale obawiam się że mogę przywieźć prześwietlone lub niedoświetlone.Psia Krew sama już nie wiem czy brać się za slajdy na wakacje czy sobie odpuścić.
    Co do negatywów to tylko Realka 100 i czy możecie cosik doradzić czy brać jakiś film o czulości 400 ? A jeśli tak to jaki polecacie oprucz tego NPH400 ponieważ nie mogę bo znaleźć.
    A może sama Real wystarczy ?
    Sama nie wiem co brać. Z chęcią wyslucham Waszych rad i opini.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Nie wiem jakie masz doswiadczenie w robieniu na slajdach ale musisz pamietac ze ten material zdecydowanie wiecej wymaga od fotografa. Margines bledu naswietlania jest w stosunku do negatywu bardzo maly. Jesli dotad nie robilas na slajdach to musisz liczyc sie z ryzykiem przywiezienia kompletnie skopanych zdjec. Pod tym wzgledem negatyw jet bezpieczniejszy. Z drugiej strony slajd rzucony na sciane ma swoj urok .

Reala ma swietne kolory ale jak dla mnie jest dosc kontrastowa. Jesli nie ma NPH400 to zobacz czy przypadkiem nie wyszlo jakies jego kolejne wcielenie.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Witam
    Macie racje za dużo tego , muszę się skupić na dwóch filmach negatywowych oraz ze na dwuch slajdach .
    co powiecie na slajd Kodak
    Extra Color 100 do Maroka oraz druga opcja to Provia 100F. Wypstrykalem troche tych filmów jak i Kodaka i Fuji ale boję się o kontrasty sporo cieni ,jasne powierzchnie i tak ogólnie inny klimat niż w Polsce do robienia zdjęć nie rochodzi mi się o tem. lecz o kontrast , barwe otoczenia.
    Tutaj jakoś sobie radze ale obawiam się że mogę przywieźć prześwietlone lub niedoświetlone.Psia Krew sama już nie wiem czy brać się za slajdy na wakacje czy sobie odpuścić.
    Co do negatywów to tylko Realka 100 i czy możecie cosik doradzić czy brać jakiś film o czulości 400 ? A jeśli tak to jaki polecacie oprucz tego NPH400 ponieważ nie mogę bo znaleźć.
    A może sama Real wystarczy ?
    Sama nie wiem co brać. Z chęcią wyslucham Waszych rad i opini.
    Pozdrawiam
    Jeśli nie robiłeś wcześniej na NPH400, to nie polecałbym próbowanie tego materiału na takim wyjeździe. Poza tym nie wiem, czy nie trudniejsze od samego zakupu NPH, będzie znalezienie laboranta, który ci go dobrze wywoła. Co z tego, że kupisz świetny film, jeśli później dasz do labu, gdzie nie potrafią go wywołać. Moja rada - weź sprawdzone materiały.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów