Na pociechę: szkła Canon raczej rzadko sie psują. :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrówka
Wersja do druku
Gwarancję masz tam gdzie ci mackcam poleci wysłać aparat do naprawy. Może to być Żytnia, może być HK:) Ale stawiałym raczej na Żytnią.
właśnie nabyłam 10-22 od Alberta z Kea-Photo w cenie 350GBP z wysyłką do UK (dodam, że zakup był poza eBayem). też pytałam o tę gwarancję (ale jednoroczną, nie 7-letnią) i Albert twierdzi, że w polskim serwisie POWINNI ją uznać. pocieszające może być to, że w tym szkle problem BF/FF praktycznie nie występuje ze względu na ogromną GO.
Ja na codzień pracuję na Tokinie 12-24,
Co do aberacji, to przy szerokich szkłach to norma. Występują w każdym.
Lekarstwem na ten problem jest zamknąć dziurę do min. 8 lub robić w RAWch i likwidować przy wywoływaniu RAWów.
Co do focusa, to jest bardzo precyzyjny. Wiadomo, że to nie US, ale nie zauważyłem żeby się mylił.
No i dość istotna sprawa. Jeśli na stałe zakładacie UV i czasem dodatkowo polarek, to UV musi być koniecznie w wersji Digital Pro, przy grubszych filtrach tworzy się winieta od polarku, co w ultraszerokim kącie jest normalne.
dickory dare - zakupy u Alberta to czysta przyjemnosc:) Tez tam kupilem 10-22 ale niestety jeszcze z wyzsza cena, w kazdym razie nawet wtedy wychodzilo to mniej jak 2 tys zl na polskie, wiec naprawde czad, a szklo rewelacja pod kazdym wzgledem.
Mam 12-24 i 85tke i nie zamienilbym tego na 10-22 nigdy. 2mm na szerokim koncu i to że jest troche jasniej i lepiej niz w tokinie nie zrekompensuje tego co mozna miec z 85-tki. To genialne szklo.
czyli wszystko zgodne z zasadą co mam to polecam :) no to ja polecę 10-22 a co mi tam, a na poważnie to miałem wątpliwości czy te zniekształcenia mi odpowiadają. teraz śmiało mogę twierdzić że bardzo je lubie. wtedy te 2 mm to może być sporo...
2 mm w dół to jest sporo?? nie wydaje mi się, popatrz w górę, 85-tka ze światłem 1,8 bokehem plastyką i wszystkimi swoimi innymi zaletami zrekompensuje brak tych 2 mm ;-)
poza tym to najlepiej wszystko sobie samemu sprawdzić :-) ja sprawdziłem i wybrałem tak jak wybrałem
Czasami, przy portrecie, te 2mm wiecej moze sie przydac ;)
Mariusz,pisałem w kontekscie otrzymywania zniekształceń.