Re: Wymiana filtra w 20d - obalamy mity
Cytat:
Zamieszczone przez piotr.23
Jak mi wymienia ten filtr to powiem zeby dali mi ten stary, porysowany (w koncu za niego zaplacilem, nie?) i moze podejme samobojcza probe zrobienia nowego filtra. Balbym sie samemu montowac ten filtr, ale skoro serwis wymienia za 300 zl... rzecz warta przemyslenia.
[ Dodano: 24-03-2005 ]
Pozwole sobie zadac w tym watku jeszcze jedno fachowe pytanie: powiedzmy ze mam wmontowana szybke przed matryca bez filtra IR. W jaki sposob wplywa to na "zwykle zdjecia" przy w miare krotkich czasach i np. przy zdjeciach z fleszami? Czy moga przez to powstawac jakies zaklamania kolorystyczne czy filtr IR jest tam tylko z czystej canonowskie j zlosliwosci? :twisted:
Re: Wymiana filtra w 20d - obalamy mity
Cytat:
Zamieszczone przez king_nothing
Jak mi wymienia ten filtr to powiem zeby dali mi ten stary, porysowany (w koncu za niego zaplacilem, nie?) i moze podejme samobojcza probe zrobienia nowego filtra. Balbym sie samemu montowac ten filtr, ale skoro serwis wymienia za 300 zl... rzecz warta przemyslenia.
Zauwazylem w innym watku, ze pytales o zdjecia IR. To moze, jesli jeszcze nie zmieniles porysowanego filtra, popros o jego usuniecie/wymiane na przepuszczajacy IR. Zakladajac, ze 20D ma podobny filtr jak 300D (a chyba ma, poniewaz istnieje 20Da wlasnie BEZ filtra) - bedziesz mial kamere czula na IR. Ja probowalem na 300D z Hoya R72 i zdjecia byly dramatyczne. Zapewne, czesciowo dlatego ze filtr w aparacie, ale tez moze obiektyw (kitowy) podobno nie przepuszcza podczerwieni :(
Piotr