Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Wymiana filtra w 20d - obalamy mity

Domyślnie Wymiana filtra w 20d - obalamy mity

Witam,
    na wstepie powiem te ta informacja kosztuje mnie 800 zl...
    Wczoraj przy czyszczeniu filtra przed CMOS (PecPad + Eclipse) w nie bardzo zrozumialy dla mnie sposob powstala rysa na filtrze. W "rzezni na Zytniej" pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR
    Koszt 500 + robocizna 300. Koszt matrycy to 2200 okolo (a nie jak niektozy sadza 80% ceny aparatu, chociaz to i tak duzo...).
    Wiec, drodzy bracia i siostry mozliwa jest wymiana szybki przed matryca co niktorzy uznawali za niemozliwe. Wszystkim oczywiscie zycze zebym byl jedyna osoba na tym forum ktora musiala sobie na to pozwolic.

P.S. Probowalem sie z panem dogadac czy nie da sie wymienic moze na ten filtr z 20a ale podobniez nie ma jeszcze tych czesci...
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: Wymiana filtra w 20d - obalamy mity

Dodam od siebie, że matrycę w serwisie na Żytniej czyszczą tylko powietrzem! Czyli u mnie czy przed czy po czyszczeniu plamki zostały i jestem zmuszony szukać płynnego rozwiązania. Po serwisie można oczekiwać czegoś więcej niż "gruszki"...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    (..) pan mechanik bardzo sie skrzywil i stwiedzil ze filtr porysowany i trzeba CMOS wymienic. Z tym panem juz kilka razy mialem okolicznosc wiec od razu mowie ze po co CMOS, moze sam filtr? Pan "niechetnie" ale zamowil SAM FILTR
    To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To można przerzucić do wątku "opinie o serwisie na Żytniej" ;-) Niby nie jest to narzekanie, ale jednak takie zachowanie coś mówi o filozofii działania tej firmy...
    No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.

Miasto
    Zürich

No to fakt, napewno obsluga byla milsza kiedy oddawalem aparat do naprawy gwarancyjnej, ale mysle ze wazniejszy jest sam fakt ze da sie wymienic SAM FILTR, jakby sie serwis nie krzywil jest to mozliwe.
    I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers? (podawałem tu kiedyś linka ;-)). Chciałoby Ci się walczyć z urzędem konsumenckim, papierami itp?

Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne". I gdyby nie chciało mi się parę razy jeździć na drugi koniec kraju, to pewnie do dziś miałbym problemy z ostrzeniem.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
    Ten ktoś miał niestety dużo racji. Prowadzę aktualnie korespondencję na ten temat z pewnym autorytetem i jeśli uzyskam pozwolenie tej osoby, to pozwolę sobię wygenerować posta będącego podsumowaniem tego wątku.

Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ja też kiedyś zostałem uraczony przez telefon informacją, że "L-ki to w zasadzie są do analogów, to że nie działają dobrze w DSLR to normalne".
    Ten ktoś miał niestety dużo racji.
    Aha, a regulacja body polega na wstawieniu kliszy i małych krasnoludków, które ją w locie wywołują, skanują i wpuszczają w przetwornik A/D ;-)

Żeby nie było: ja sobie zdaję sprawę z rzeczy typu kąt padania, zła reakcja matrycy, microlenses itp. i w ogólności wiem, że w obecnych DSLR jest parę design flaws. Ale mnie nie interesuje "problem ogólny", ale to, że "u wszystkich kolegów działa a u mnie nie".

BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body"

I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
    ROTFL
    To z tego ze chodzi wlasnie o precedens. Prosze bardzo, mieszkam obok Zytniej, jak komus odmowia wymiany filtra to chetnie pojde z moja kamera i przypomne im ze jednak da sie to zrobic. To przeciez tez sa ludzie (a nie tylko wilki ), trzeba sie umiec dogadac.

Miasto
    Zürich

I co z tego? Ktos inny pójdzie do serwisu, Pan mu powie, że niemożliwe - i co mu zrobisz? Pokażesz instrukcję serwisową z budową sensora i part numbers?
    To z tego ze chodzi wlasnie o precedens.
    Chłe chłe.. to nie zapomnij jeszcze wziąć prawnika ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

BTW, źle zacytowałem. Przypomniałem sobie, że to stwierdzenie było jeszcze śmieszniejsze (i bardziej pasujące do tematu opinii o serwisach): "L-ki są dla profesjonalnych korpusów, normalne że sprawiają problemy z amatorskim body"
    Najogólniej, to nie ma znaczenia co Ci ten ktoś powiedział. Najistotniejsze jest tylko to, że obiektyw, który nie był konstruowany pod kątem telecentryczności (w szczególności obiektyw szerokokątny) nie ma najmniejszej szansy na wykorzystanie swoich najbardziej top'owych paramtrów w dSLR. A co gorsza zwiększanie powierzchni matrycy zjawisko to potęguje

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów