-
A ja powiem tak: pogarszanie jakości zdjęć przez filtry to generalnie są mity. W ostatnią niedzielę nakręciłem na szkło ruski filtr szary ND8, następnie, na holderze, 3 prostokątne plastikowe kolorowe połówki PPL i dodatkowo domknąłem przesłonę F/22 i uzyskany obraz wciąż był ostry. Rzeczywisty problem z tanimi bezpowłokowymi filtrami UV sprowadza się do tego że koszmarnie łapią bliki oraz flary i potrafią też czasami psuć kolory i kontrast. No chyba że ktoś chce oglądać zdjęcia w na monitorze w powiększeniu 400% lub odbitki pod mikroskopem....:twisted:
-
mit czy nie mit - ja mialem zle doswiadczenia i od tego czasu uv zakladam tylko w ostatecznosci.. by jakos to zobrazowac apraszam tu - http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=45
moze to wina konkretnego filtra ktory mialem (nie)szczescie posiadac, ale i tak skutecznie zniechecilo mnie do stosowania wszelkiego rodzaju "ochrony szkiel".. od tego czasu soczewki chroni dekielek i nic im nie dolega :grin:
-
O mateczko.. ale to jakis straszny filtr musiał być..
-
dlatego doslownie "nauczyl sie latac" ;-) a mnie odzwyczail od obsesji chronenia szkiel ;-) .. to ostatnie to poniekad "efekt uboczny" ale nie chce ryzykowac, ze jeszcze kiedys trafi mi sie taki "wybitny" egzemplarz :wink: .. tymbardziej, ze soczewkom to do tej pory nie zaszkodzilo 8)
-
Ja generalnie nie używam filtrów UV - wg mnie dobre obiektywy mają wystarczające powłoki ochronne. A co funkcji ochrony to DoMiNiQuE ma świętą rację - noś zawsze osłony przeciwsłoneczne i zainwestuj w dobrą torbę (cena np markowej Lowepro Nowa 3 AW to cena 2-3 filtrów).
A jak ma ci się uszkodzić sopczewka przy upadku to i tak się uszkodzi - zwłaszcza w plastikowych obiektywach.
-
Kolega z pracy na wakacjach schylił się i wiszący na szyi canon z 28-75 centralnie walnął w narożnik betonowego ,,czegos'' - efekt? Rysa na soczewie. Osłona nie ochroni ci szkła na 100 procent. Argument, że 28-75 to tanie szkło jest tak trafny jak stwierdzenie, że nie warto ubezpieczać mieszkania w bloku od pożaru, bo do jednorodzinny jest droższy...
-
też uważam że filtry UV nie pogarszają jakości... no chyba że jakiś źle zrobiony
ja używam z tamronem UV Hoya i jest OK ;)