Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Co nakręcić na Tamrona 28-75?

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie Co nakręcić na Tamrona 28-75?

Patrzę na to moje najnowsze dziecko, patrzę i myślę sobie, że niebezpiecznie wysunięta jest ta przednia soczewka. Chciałbym dokupić coś ochronnego do Tamrona, ale obawiam się, że obecność dodatkowych szkieł może tylko pogorszyć jakość obrazu.
    Wiem, że wszystkie tanie wynalazki od razu odpadają. Z drugiej strony nie chcę inwestować 200zł w kawałek szkła ;-) Po głowie chodzi mi Hoya HMC Super i UV Tamron. Którego z tej pary możecie polecić, bądź co innego jesteście w stanie mi doradzić?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Po głowie chodzi mi Hoya HMC Super i UV Tamron. Którego z tej pary możecie polecić, bądź co innego jesteście w stanie mi doradzić?
    Ta hoya jest ok. UV tamrona to bym sobie darował. Osobiście używam do tego szkła UV B+W i jest dobrze.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja jak kupowałem tego Tamronika (z resztą u Cichego) to od razu brałem również u niego filtr Marumi i jest dobrze. Drugi jaki mam na inny obiektyw to czarna seria Hoya HMC Super i też nie jest źle ale gorzej się to czyści....
    Ostatnio edytowane przez czajna ; 08-06-2007 o 16:17
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Lepiej zainwestować w torbę w której nie trzeba będzie zdejmować tulipana. Soczewka będzie głębiej. A jak przyjdzie do sprzedaży to i tak napiszesz, że od nowości miał nakręcony filtr.

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

A jak przyjdzie do sprzedaży to i tak napiszesz, że od nowości miał nakręcony filtr.
    Że to uczciwe jest ?

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Ja naswojego zamontowałem Hoya HMC Super. Jest git Jak mam kupić jakaś UV'ke to biore tylko Hoya HMC Super. Co do czyszczenia...jeszcze nie miałem okazji przetestowac
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Marumi UV WPC , 130 zł, ale warto mieć coś, co się łatwo czyści i nie psuje ostrosci.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Powiem tak - daruj sobie UV do ochrony i zainwestuj w dobrą torbę, jak radzi LemonR.
    Jeżeli chcesz mieć użyteczny filtr na szkiełko, to zastanów się nad dobrym polarem.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
    Powiem tak - daruj sobie UV do ochrony i zainwestuj w dobrą torbę, jak radzi LemonR.
    Jeżeli chcesz mieć użyteczny filtr na szkiełko, to zastanów się nad dobrym polarem.

M@riusz
    Zupełnie bez sensu. Polar jest drogi i nie każdemu jest on potrzebny. A UV dobrej klasy być powinien, bo zawsze lepiej porysować filtr niż obiektyw..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

powiem tak mam to szkiełko........ kupiłem HOYA UV i to nie najtansza...... po tygodniu łapania wszelkich mozliwych blikow HOYA lezy w szufladzie.......i łapie kurz mimo ze pasuje i do 70-200 f4........ w miare rozsadne obchodzenie sie ze szklem i UV w normalnych warunkach zbedna....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    uzupełnienie...HOYA seria HMC.. multicoated
    Ostatnio edytowane przez bvq ; 09-06-2007 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów