Doliczają ją wszyscy. Ww. mieli jednak na tyle inicjatywy, że przygotowali 2 oferty - dla płacących gotówką i tych drugich. Z tego powodu (m.in.) plastikowe pieniądze są jednak gorsze od papierowych w Polsce.
"Welcome to real world" ;)
Wersja do druku
eee tam ja nie pisalem o tej zielonej wysepce, ktora jak bedzie mocniejszy odplyw to zmiecie na srodek atlantyku, tylko o uk. tutaj tak jest i nawet sie powoli cywilizuja, ale na poczatek juz ponad 3 lata temu dostlaem malego szoku, bo obsluga bankowosci przez net byla w pl 3-4 lata temu lepsza o niebo, chociaz powoli sie zaczynaja starac
Hmm.. nadal nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co znaczy ze doliczaja ja wszyscy? Czy mam to rozumiec ze kupujac w Saturnie, Media Markcie, sklepie Canona oni za wczasu dorzucili 3% do ceny na wypadek gdyby klient chcial zaplacic karta? Znaczy ze jak klient zaplaci cashem to i tak pokrywa 3%? No bo czegos ja tu nie rozumiem. Sprzet kosztuje XYZ, biore sprzet, ide do kasy pani wbija na kase ja wyciagam karte i place XYZ a nie XYZ +X%.
Tak, ale od wszystkich transakcji kartą sklep płaci prowizję firmie obsługującej system kart. Nieważne czy ma jedną ofertę czy dwie. Dlatego część sklepów wkalkulowuje to w swoją marżę a część dolicza dodatkowo do ceny klientom płacącym kartą.
Tak, dokladnie tak to masz to rozumiec. W cenie jest wliczona ewent. prowizja za zakup karta. I zeby jeszcze troche rozjasnic sytuacje (tu od razu uwaga: nie lubie fotoplusa, lubie fotopanorame, jablam pewnie wiesz) - w fotopanoramie nie mozna placic karta. Zgadnij dlaczego nie maja terminala8)
EDIT: Ktos tu jeszcze wczesniej rzucil magiczne 3% prowizji i sie ciagnie - warto zauwazyc, ze to nie jest stala prowizja, moze byc negocjowana indywidualnie - w zaleznosci od typu lokalu, obrotow etc
Aga mowila ze wprowadza terminal ale dla takich rzeczy jak filtry, paski, plecaki i statywy. Na aparaty pewnie nie bo maja "plynne ceny"
To ze nie mozna placic karta w sklepach to jest chore, jak ja kupowalem Kita 5D to nie bardzo mi sie usmiechalo nosic 11 kawalkow w kieszeni, Karta nie byloby problemu w zaplacie. Na szczescie u Agi w Panoramie moge od razu zrobic jej przelew z konta albo wziac "na kreche" a przelac kase z domu.
Troszke sie zagubilem... moze mi ktos pokazac od ktorego postu was wyciac do osobnego watku?
Zalezy gdzie. Ja jak na razie nie mialem problemow z doliczaniem prowizji od kart. W centrach handlowych - karta kredytowa i zero dodatkow niespodziewanych. A najbardziej podziwiam swoj lokalny sklepik (fakt, ceny parenascie-dziesiat procent wyzsze niz jakikolwiek supermarket ze do hipermarketow nie porownam) - place plastikiem nawet 15 czy 20 zl i bez zajakniecia. Mimo ze bankomat naprzeciw ale ja leniwy i nie lubie brzeczydel w kieszeni nosic.