No niby obalasz moje stwierdzenie, a potem piszesz OSTROSC AKCEPTOWALNA. Moim zdaniem te fotki z FF nie sa idealem ostrosci ale sa akceptowalne. Piszesz ze bedziesz mial ostrosc "pod warunkiem że przed obiektem nie znajdzie się żadna płaszczyzna na którą mógły zbładzić AF i fotografowany obiekt będzie idealnie płaski" wiec to juz sa wyjatki a obiektyw powinien radzic sobie bez wzgledu czy fotografujesz portret, park czy gazete ustawiona na plasko do aparatu dlatego napisalem, ze nie sadze ze przy ustawieniach ktore zakladasz bedziesz mial to czego oczekujesz. Zreszta potwierdzenie linku ktory CI podalem znalazles w praktyce. Po przymknieciu do 5.6 nagle jest tak jak powinno.
w przypadku 50mm przy 2.8 glebia ostrosci wynosi okolo 30 cm. Wydaje mi sie ze pomylka AF jest jak najbardziej mozliwa. Fotografujac postac z odleglosci 3 metrow na 17 mm gdzie postac zajmuje 1/8 kadru sadzisz ze autofokus bez problemu ustawi ci ostrosc na oko czy nos czy czapke? mnie sie wydaje ze przy tego typu zdjeciach odpada juz precyzja ustawiania na konkretny punkt.